De prisbevisste har fått dyrere bensin

Sara Erstad liker dårlig at bensinprisene ikke lenger dumpes to ganger i uken. – Jeg har alltid pleid å fylle søndag kveld, men nå er det ikke billigere lenger, sier hun.

Publisert Publisert

HAR MERKET HØYERE PRIS: – Jeg har alltid pleid å fylle søndag kveld, men nå merker jeg at det ikke er så billig lenger, sier Sara Erstad, som fredag fylte på Circle K i Helleveien. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

  • Kjell Østerbø
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I desember i fjor brøt bensinstasjonene sitt ukentlige prismønster med de laveste prisene mandag og torsdag morgen.

– Jeg prøver fortsatt å fylle når og hvor det er billigst, men det er ikke så store forskjeller lenger som det var tidligere, sier Erstad.

Dette kan konkurransedirektør Lars Sørgard bekrefte. Han har selv fylt bensin hver mandag morgen, og tjent godt på det. Også han prøver å finne de billigste stedene og tidspunktene og fylle, man har ikke klart å finne noe nytt prismønster ennå.

– SLUTT Å HANDLE PÅ AUTOPILOT: Det er viktigere enn noen gang å følge med på bensin- og dieselprisene gjennom uken, sier konkurransedirektør Lars Sørgard. Foto: Tor Høvik (arkiv)

For mange tapskunder?

– Kanskje ble det for mange som fylte på de billigste tidspunktene mandag og torsdag morgen. Altså at det ble mange kunder bensinstasjonene tapte eller tjente veldig lite penger på, sier konkurransedirektøren.

Sørgard ser ikke bort fra at dette var årsaken til at Circle K brøt ut av det ukentlige prismønsteret, og i stedet satte ned veiledende pris med en krone per liter både for bensin og diesel.

Å bruke makten

– Det betyr at tiden nå er inne for å være prisbevisste og bruke vår forbrukermakt, mener Sørgaard.

Han understreker at bensinstasjonene vil bruke lav pris for å få tak i oss som kunder.

– Og jo mer prisbevisste vi er, desto vanskeligere blir det for selskapene å finne en felles forståelse som skaper akkurat de samme prisvariasjonene for alle som burde konkurrere.

Sørgard mener at mange prisbevisste bensinkunder nå vil kunne holde prisene under mer konstant press, og forhindre at en ny forståelse mellom selskapene får utvikle seg.

VIL FØLGE MED: – Jeg kommer til å fortsette å følge med og fylle der, og når det er billigst, sier Sara Erstad. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Snittprisen?

Da Circle K på slutten av året i fjor brøt med et ukentlig prismønster som har eksistert i årevis, forklarer de det med et ønske fra kundene.

– I en undersøkelse vi gjorde svarte majoriteten av norske bilister at de foretrakk å fylle bensin eller diesel når de passet dem, fremfor å gjøre det på bestemte dager da prisene er lave, sier pressetalsmann i Circle K, Knut Hilmar Hansen.

– Dere lovet å erstatte store prisvariasjoner gjennom uken med å redusere den veiledende prisen med en krone literen både for bensin og diesel. Men er gjennomsnittsprisen for alt dere selger gått ned eller opp siden desember i fjor?

– Det kan vi av konkurransemessige hensyn ikke si noe om. Vi har en åpen og god dialog med Konkurransetilsynet, som følger det norske drivstoffmarkedet tett, sier Hansen.

Varierer fortsatt

Han viser til at 1600 «prismaster» gjør at det fortsatt er enkelt å forholde seg til prisene. Prismastene bidrar også til det fortsatt er lokal konkurranse rundt den enkelte stasjon.

– Vi ikke har sluttet å senke prisene, vi har endret når og måten vi setter nye veiledende priser på. Vi har brutt det gamle mønsteret, nå handler flere og flere på andre dager enn søndag og mandag.

– Prisene varierer fortsatt gjennom uken. Vi ser en endring i handlemønster flere steder, men det tar tid å endre gamle vaner. Målet er jevnere priser gjennom uken, sier Hansen.

Ikke ulovlig

Det er snart tre år siden Konkurransetilsynet gjennomførte en grundig analyse av konkurranseforholdene i drivstoffmarkedet. Konklusjonene var at det var såkalt koordinert atferd i dette markedet. Selskapene hadde over lang tid tilpasset seg hverandres atferd, hvilket i seg selv ikke er ulovlig. Hadde de derimot hatt kontakt med hverandre om hvilke tidspunkter i uken prisene skulle øke, ville det vært ulovlig prissamarbeid.

– Når prismønsteret nå er brutt er det i utgangspunktet prisbevisste kunder som Sara Erstad som taper på det, sier Sørgard. For at dette ikke skal bli noen seier for selskapene og de likegyldig kundene, er det viktig at folk følger godt med snakker sammen og handler drivstoff når og der det er billigst.

Sørgard lover at Konkurransetilsynet vil følge ekstra nøye med og bidra med informasjon om det prismønster som måtte danne seg.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Har brutt bensinmonopolet i Eidfjord

  2. Derfor sluttet jeg å følge med på bensinprisene

  3. Kommentar: Bomskudd om bensinpris

  4. Ny rapport: Økt bruk av biodrivstoff kan føre til avskoging på størrelse med Nederland

  1. Konkurransetilsynet
  2. Circle K
  3. Prissamarbeid
  4. Drivstoff