Statoil vil skifte navn til Equinor - Ap ber Søviknes forklare seg i Stortinget

Forslaget til nytt navn vil bli fremmet til Statoils generalforsamling 15. mai. Aps energipolitiske talsperson Espen Barth Eide er skeptisk og ber oljeminister Terje Søviknes forklare seg i Stortinget.

Publisert: Publisert:

NYTT NAVN: Navneendringen skal understreke at selskapet er et «bredt energiselskap», ikke bare et oljeselskap. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Det opplyser selskapet i en pressemelding torsdag morgen. Selskapet skriver at Regjeringen støtter navneendringen.

Dette vekker oppsikt i Stortinget. Aps energipolitiske talsperson Espen Barth Eide ber om at olje- og energiminister Terje Søviknes kommer i Stortinget og forklarer seg om saken. Han sier at dette er mer enn en styresak, skriver Aftenposten.

– Dette er en viktig del av Norges oljehistorie og kan ikke overlates til selskapet alene, mener Barth Eide.

– Er Ap imot et slikt navneskifte?

– Vi vil først høre begrunnelsen, og jeg vil ikke forskuttere hva vi mener. Men vi var imot den gangen da daværende konsernsjef Helge Lund forsøkte det samme, svarer Barth Eide i en SMS til Aftenposten.

Gjøre Statoil grønnere

Navneendringen skal understreke at selskapet er et «bredt energiselskap», ikke bare et oljeselskap.

«Navnet Equinor kombinerer ‘equi’, utgangspunktet for ord som ‘equal’, ‘equality’ og ‘equilibrium’ – likhet, likeverd, likevekt og balanse, og ‘nor’, som signaliserer et selskap som er stolt av sin norske opprinnelse, og ønsker å bruke dette aktivt i sin posisjonering», heter det i pressemeldingen.

Statoil ble opprettet i 1972 som Den norske stats oljeselskap, skriver Store norske leksikon. I dag er det Norges suverent største selskap. Selsikapet er børsnotert og staten sitter med 67 prosent av aksjene.

Da Statoil slo seg sammen med oljedivisjonen i Norsk Hydro i 2007, ble selskapet døpt StatoilHydro. To år senere ble navnet på det sammenslåtte selskapet endret tilbake til Statoil.

LOGO: Bildet til høyre viser Statoils nye logo, ifølge selskapet selv. Bildet i midten viser dagens logoen, mens bildet til venstre viser logoen slik den var før sammenslåingen med Hydro i 2007.

Statoil har også drevet bensinstasjoner under navnet Norol. I en kort periode var det et samarbeidsprosjekt med Saga og Hydro. Stasjonene het så Statoil, frem til de ble solgt og skiftet navn til Circle K.

Statoil ble delprivatisert og omdannet til et aksjeselskap i 2001. Staten eier i dag 67 prosent av aksjene og har kontroll over selskapet.

Fornøyd oljeminister

FORNØYD: Olje- og energiministerTerje Søviknes (Frp). Foto: Rolf Ohman

Den norske regjeringen vil stemme for endringen, opplyser oljeminister Terje Søviknes (Frp) til NTB.

– Regjeringen gir sin fulle støtte til Statoil-styrets forslag om å skifte navn fra Statoil til Equinor, og vil stemme for forslaget på Statoils generalforsamling. Beslutningen reflekterer at Statoil er i ferd med å utvikle seg til et bredt energiselskap, i tråd med den globale utviklingen i energisektoren, sier han.

NITO godt fornøyd

Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (NITO), som har 1.300 medlemmer i Statoil, er også godt fornøyd med Equinor.

– Det henspiller på likevekt og balanse og har også med seg det norske. Vi ønsket et navn som viser at vi er i transisjon til et bredt energiselskap, som driver med mye mer enn olje og gass. Og det har vi fått til, sier NITOs konserntillitsvalgt i Statoil, Stig Lægreid.

Publisert: