LES OGSÅ:

Fire politidistrikter i Norge har saker knyttet til bilsvindel påstått utført av 36-åringen som ble pågrepet for kidnapping av en nordmann i Vilnius for en uke siden. Mønsteret er det samme som 36-åringen tidligere er dømt til 13 års fengsel for. Leiebiler og leasede biler forsvinner i Øst-Europa i stor stil.

DISSE BILENE ER NÅ TROLIG BORTE I LITAUEN:

  • To bobiler verdt tilsammen en million kroner
  • En minibuss verdt 240.000 kroner
  • Tre semitrailere med trekkvogn verdt minst seks millioner
  • Minst en kranbil, og denne er beslaglagt

På ferie med mor og far

Det var 15. februar i år Blakseth Bobilutleie på Kløfta fikk besøk av 36-åringen. Han hadde med seg et eldre par, og forklarte at han skulle på ferie med foreldrene.Papirene ble underskrevet av 36-åringen selv.

— Vi var skeptiske fordi bestillingen kom så brått. Det glimtet gult, men ikke rødt. Han betalte 12.000 kroner i leie for en uke. Siden har vi ikke sett noe til bilen, som var helt ny. Han var første leietager, sier Dag-Adler Blakseth bittert.

Da bilen aldri kom tilbake, tok de kontakt med 36-åringen. Han skyldte på tekniske problemer med bilen, men dukket aldri opp. 9. mars i år ble saken anmeldt til Ullensaker lensmannskontor.

— Saken er overtatt av Asker og Bærum politidistrikt, sier lensmannsbetjent Peder Olav Søvik.

Skulle slappe av litt

14 dager tidligere hadde nemlig 36-åringen leid en bobil i navnet til en venninne hos et bobilutleiefirma i Asker. De to kom sammen til utleieren, og fortalte at de skulle på tur "for å komme seg unna og slappe av litt".

De to skulle være borte i fem dager, men kom aldri tilbake. Utleieren purret på dem, og truet med politianmeldelse. Da tikket det inn en kopi av en politianmeldelse på faxen. 36-åringen og hans venninne fortalte at de var frastjålet bobilen på en Statoilstasjon i Litauen. Saken endte med at venninnen ble siktet, mens 36-åringen i denne saken har status som mistenkt.

Minibuss forsvant

Før 36-åringen ble pågrepet sist uke var han allerede siktet i Norge. Siktelsen gjelder underslag av en leid minibuss som skal ha havnet i Hvite-Russland eller et annet østeuropeisk land.

— Jeg kan bekrefte at 36-åringen er siktet for underslag, og at han er etterlyst for avhør i Schengen-området, sier politiadvokat May Annette Moen i Follo politidistrikt.

En 30 år gammel mann, som sonet sammen med 36-åringen i fengsel, ble løslatt 11. august i år. Dagen etter får han en telefon fra 36-åringen, som spør om han kan hjelpe ham å hente 13-14 litauiske håndverkere i Litauen. Medfangen sier ja, leier bil og kjører til Litauen. På et tidspunkt overtar noen av 36-åringens litauiske venner bilen, og siden har ingen sett den.

Tre semitrailere savnet

Etter det ap.no kjenner til er det mistanke om at tapet av tre semitrailere er knyttet til miljøet rundt 36-åringen. Bilen på bildet ble sist registrert på en parkeringsplass utenfor Vilnius. GPS'en knyttet til hengeren stoppet å fungere her 12. mars i år etter å ha stått på dette stedet en uke.

På samme parkeringsplass ble kranbilen den kidnappede trønderen kjørte til Vilnius funnet sist uke. Dette er også årsaken til at mistankene angående semitrailerne rettes mot 36-åringen.

De tre semitrailerne som er forsvunnet, er finansiert ved leasingavtaler. Kilder ap.no har snakket med hevder at 36-åringen og miljøet rundt ham skal ha planlagt å sende langt flere semitrailere til Litauen.

Etter det ap.no erfarer er flere forsikringsselskaper involvert i arbeidet med å få sikret verdiene etter at bilene har forsvunnet, de fleste uten spor.

Torsdag dukket det opp melding om fire nye savnede lastebiler, blant dem en semitrailer, men ap.no har ikke fått bekreftet mønsteret til de siste forsvunne bilene.

Farvel til krim-livet

Etter at de to bobilene forsvant fra Norge i februar, lot 36-åringen seg intervjue over en øl på stampuben i Vilnius i det engelskespråklige nettstedet VilNews. Her forteller han at Litauen har blitt porten for smugling til EU, og han legger ut om sitt tidligere liv hvor han byttet stjålne biler mot en halv million Rohypnol-piller i Øst-Europa. Livet som kriminell har han angivelig sagt farvel til.

Han snakker også om arrestasjon og fengselsoppholdet i Vilnius i 2003. - Jeg ble slått med knyttnever og stokker, sier 36-åringen til nettstedet VilNews og beskriver oppholdet i litauisk fengsel som et helvete på jord. Blant annet skal han ha prøvd å sette fyr på cellen i desperasjon etter tre uker i isolasjon.

Nå er han tilbake i litauisk fengsel, siktet for kidnapping av en annen nordmann, og står foran en alvorlig rettsbehandling i Litauen.

Minst én til kidnappet

Sør-Trøndelag politidistrikt bistår litauisk politi fordi kidnappingen ble anmeldt der. Det var en trønder i 30-årene som ble kidnappet. 36-åringen hadde sett en annonse på finn.no, presenterte seg som "Aronsen" og vil kjøpe kranbilen fra Heimdal hvis den ble levert i Litauen. Vel fremme i Vilnius skal 36-åringen ha tatt både kranbilen og sjåføren, mens han skal ha forlangt 250.000 kroner i løsepenger. Mannen ble sluppet fri mandag 3. oktober i år etter at det litauiske spesialpolitiet Aras stormet leiligheten.

— Litauisk politi har sagt at det er minst en kidnapping av en annen nordmann i tillegg. Den kidnappingen skal ha skjedd fredag 23. september i år. Men vi har ikke greid å identifisere vedkommende, sier politiadvokat Bente Bøklepp i Sør-Trøndelag politidistrikt.