Nesten 90 prosent av pengene vi bruker i disse butikkene går til Travel Retail Norway (TRN), med Terje Stykket i spissen.

Siden selskapet overtok driften av nesten alle taxfreebutikkene i Norge 1. januar 2005, har selskapet hatt samlede overskudd på nesten 1,5 milliarder kroner.

Det har gjort Stykket, som indirekte eier en fjerdedel av selskapet, til Norges 153. rikeste person, ifølge Kapitals 2010-liste over landets 400 rikeste personer.

Stykket har en anslått formue på 1,1 milliarder kroner.

Åtte butikker

Resten eies av det tyske konsernet Gebr. Heinemann KG (50 prosent), som også leverer varer til taxfreebutikkene, og Norgesgruppen (25 prosent).

TRN omsatte i fjor for 3815 millioner kroner, opp 13 prosent fra året før. Det ga selskapet et resultat før skatt på 316 millioner kroner, en oppgang på 17 prosent.

Pengene kommer fra seks taxfreebutikker (Oslo Gardermoen (to), Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand) og to butikker i innenriksterminalene på Gardermoen og Værnes.

Velger vin fremfor sprit

— Økningen i omsetningen har skjedd i takt med økningen i antall passasjer. Askeskyproblematikken året før kan også ha hatt innvirkning på at økningen i fjor var såpass høy, sier medeier og styremedlem i TRN, Terje Stykket.

Administrerende direktør i TRN, Håkon Fjeld-Hansen, peker på økning innenfor vinsegmentet, som en annen årsak til fjorårets gode omsetning.

— Det er helt klart en trend blant norske forbrukere at de går vekk fra sprit og over til vin når de handler. De velger i større grad flere flasker vin fremfor én flaske sprit, og da blir handlekurven større, sier Fjeld-Hansen.

Handler færre, men dyrere ting

Han sier alkohol står for den største andelen av omsetningen på flyplassene, etterfulgt av parfyme og kosmetikk. Økningen betyr ikke at folk nødvendigvis kjøper flere objekter på norske flyplasser.

— Vi ser at folk gjerne handler dyrere ting enn før, av høyere kvalitet, og heller litt færre ting. Vi så dette som en begynnende trend i fjor, og det har forsterket seg i år, sier Fjeld-Hansen.

Overskuddet spratt opp

Airport Retail Norway (ARN) er det andre, store selskapet som spesialiserer seg på taxfreehandel.

Selskapet driver taxfreebutikkene på Moss lufthavn Rygge og Sandefjord lufthavn Torp, i tillegg til klesbutikker på fire flyplasser.

Omsetningen endte i fjor på 530 millioner kroner, opp nesten 15 prosent fra året før. Dette ga et resultat før skatt på 56 millioner kroner, en bedring på 45 prosent fra 2010.

ARN selskapet eies av Jotunfjell Partners, som tilhører Oslo-investorene Kristoffer Olsen og Hans Kristian Melbye.

— Det er økt trafikk som ligger bak omsetningsøkningen, spesielt på Rygge, der Ryanair har utvidet sitt rutenett, sier Kristoffer Olsen.

Også han sier at spesielt vinsalget har hatt en positiv utvikling.

— Nordmenn handler også generelt dyrere varer enn tidligere. Det har vi sett en stund, og trenden fortsatt i fjor, sier Olsen.

Avinors taxfree

De åtte taxfreebutikkene og seks andre lufthavnutsalgene som drives av Travel Retail Norway og Airport Retail Norway hadde altså et samlet overskudd på 372 millioner kroner, eller mer enn én million kroner daglig.

I tillegg til disse åtte taxfreebutikkene, driver Avinor taxfreebutikkene blant annet på flyplassene i Tromsø, Bodø, Haugesund og Molde.

I Avinors årsrapport for 2011 står det ingenting om hvor store inntekter disse butikkene gir. Posten «Salgsinntekter» er på 495 millioner kroner, men her inngår også salg av andre varer og tjenester.