Gruveselskapet Lonmins tilbud om en generell lønnsøkning på 22 prosent til arbeiderne i Marikana fører dermed til at den seks uker lange streiken avsluttes når arbeidet etter planen gjenopptas torsdag.

Arbeiderne på en fotballbane i nærheten av gruva jublet da de ble informert om lønnstilbudet, melder nyhetsbyrået Reuters.

Tidligere tirsdag fikk de tilbud om en bonusutbetaling hvis de gjenopptok arbeidet. Ifølge et brev til arbeiderne lød tilbudet på en engangsbonus på 1500 rand eller vel 1000 kroner. Denne bonusen kommer i tillegg til tilbudet om lønnsøkninger.

To dager etter at streiken ble innledet 10. august, ble 34 gruvearbeidere skutt og drept i det britiskeide Lonmins gruve da politiet grep inn.

Streiken i Marikana har ført til stans i utvinningen av platina, et sjeldent og verdifullt metall. Platina brukes i smykker, men også i katalysatorer som renser utslipp fra biler og i tennplugger.

Sør-Afrikas president Jacob Zuma har advart om at streiker i gruveindustrien er en alvorlig belastning på landets økonomi. Hittil i år har landet tapt milliardbeløp på stans i produksjonen av gull, platina og kull, sa Zuma denne uken.