Seksåringer brukte helsefarlige klasserom

Helsesjefen stengte skolen til de 56 førsteklassingene. Men siden rektor aldri fikk vite noe, fortsatte undervisningen som normalt.

Publisert Publisert

VISSTE INGENTING: Først torsdag forrige uke fikk rektor Beate Moberg beskjed om at helsemyndighetene stengte skolen hennes i fjor. I bakgrunnen installeres ventilasjonsanlegget som skal gjøre skolen lovlig igjen. Foto: TOR HØVIK

iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Hadde jeg visst dette, hadde vi stengt skolen på dagen, sier rektor Beate Moberg ved Os skule.

I over ett år har førsteklassingene hennes blitt undervist i helsefarlige klasserom på Osøyro. Helsesjefen stengte Kviteskulen i mai i fjor, men det fikk verken rektor eller foreldrene vite.

— Det er forferdelig. Det er en grunn til at noen iverksetter et vedtak om stenging. Da er det akutt, sier Sonja Lund, som har en datter på skolen.

Lærer kollapset

Andre foreldre BT har snakket med, forteller at førsteklassingene skal ha kommet hjem fra skolen med hodepine. Også lærere har fått helseplager, etter å ha arbeidet i det nesten 100 år gamle skolebygget.

Les også

- Dette skal ikke skje

— Det gikk ikke en dag uten at jeg kom hjem med hodeverk. Til slutt kollapset kroppen helt, sier Marion Dale Wollertsen.

Hun jobbet to år ved Kviteskulen, før hun sluttet i vår. Wollertsen ble sint da hun fikk vite at skolen skulle vært stengt i fjor høst.

— Det var da jeg begynte å jobbe der igjen, og plagene mine ble forverret. Jeg har fått et nytt liv etter at jeg byttet skole, sier hun.

Stengte skolen

Helsesjef Jon Vangdal Aamaas vedgår at pålegget om å stenge skolen var en uvanlig sterk reaksjon.

— Men jeg står for beslutningen. Der samlet seg opp altfor mye CO2 i klasserommene, sier han.

Pålegget om stenging ga han etter at flere førsteklassinger hadde oppsøkt lege med hodepine og konsentrasjonsproblemer.

— Det er vanskelig å si nøyaktig hvor man får plagene fra. Men hvis man hele tiden blir dårlig av å være i et klasserom, må man ta det alvorlig, sier Aamaas.

En ventilasjonsmåling gjennomført av firmaet Cytox viste at luftutskiftingen i første etasje var så godt som ikke-eksisterende.

Helsesjefen konkluderte med at han ikke hadde annet valg enn å stenge skolen fra skolestart i august 2011, med mindre tilfredsstillende ventilasjon ble installert.

- Veldig kritikkverdig

Først mandag denne uken startet arbeidene. I mellomtiden har to kull med førsteklassinger fått undervisning i de nærmest hermetisk lukkede klasserommene.

Aamaas er kritisk til at pålegget hans ikke har fått konsekvenser før nå.

— Jobben min er å sjekke om skolene kan godkjennes. Når jeg gir et pålegg må de følge det, sier han.

FAU-leder Torill Blindheim ved skolen er enig. Hun betegner det som alvorlig at førsteklassingene har fått undervisning i klasserom som skulle vært stengt.

— Det er veldig kritikkverdig. Men i og med at rektor ikke visste om dette, er det ikke godt å si hvor man skal rette kritikken, sier hun.

I rapporten fra helsesjefen finner hun flere spørsmål enn svar.

— Vi må få klarhet i hva som har skjedd her, sier hun.

Oppgitt rektor

Etter at rapporten forelå i mai i fjor, samlet kommunens etater seg til et møte. Der fordelte de oppgavene med å utbedre feilene ved skolen, slik at den kunne drives lovlig.

Rektor Beate Moberg deltok ikke på møtet. Hun visste ikke engang at skolen hadde blitt utredet av helsesjefen.

— Noen har jo åpenbart visst om dette. Hadde jeg kjent til det som står i rapporten ville jeg iverksatt tiltak umiddelbart, sier hun.

Rektoren beklager at det har tatt tid å få på plass ventilasjonsanlegget.

— Selv om jeg ikke har visst om dette, hjelper det ikke å skylde på hverandre. Nå må vi få orden på det, sier hun.

VISSTE INGENTING: Først torsdag forrige uke fikk rektor Beate Moberg beskjed om at helsemyndighetene stengte skolen hennes i fjor. I bakgrunnen installeres ventilasjonsanlegget som skal gjøre skolen lovlig igjen. Foto: TOR HØVIK

Publisert