Mobilauksjonen ble en for het potet for Indias landbruksminister Sharad Pawar. Han har nå trukket seg som leder for utvalget som skal vedta vilkårene for mobilauksjonen i landet. Og i mellomtiden renner tiden ut for Telenor.

For få dager siden trakk finansminister Pranab Mukherjee som leder for regjeringsgruppen som skulle bestemme utropspris og andre forhold rundt mobilauksjonen som etter planen skal avholdes i august. Telenor og næringsminister har bruk mye ressurser på lobbyvirksomhet mot nettopp Mukherjee.

Landbruksminister Sharad Pawar ble innsatt som sjef for utvalget. Og etter planen skulle han mandag ha ledet et møte hvor man skulle ha besluttet utropsprisen. Men møtet ble utsatt. Tirsdag ble det klart at også Pawar har trukket seg. Det var tirsdag ikke utnevnt noen ny leder for utvalget og det er også uklart når neste møte vil finne sted.

Følg oss på Facebook!

Uvisst for Telenor

Dette er dårlig nytt for Telenor, som går og venter på en avklaring om mobilauksjonen som skal gå av stabelen i august. Telenor trenger tid til å sette seg inn i vilkårene før de bestemmer seg for om de skal delta. Samtidig kan man også stå i fare for ikke å ha vilkårene klare før auksjonen. For Telenor er det kritisk, datter Uninors mobillisenser utløper 6. september. 16–20 milliarder investerte kroner står på spill.

Ifølge flere avisen The Hindu og andre indiske medier er bakgrunnen for Pawars avgang at han ønsker å unngå kontroverser. Han sier at tidligere uten grunn er blitt trukket inn i korrupsjonssaken som ligger som et teppe over tildelingen av mobilauksjonen. I april gikk han blant annet av som leder for en regjeringsgruppe innen korrupsjon som følge av protester fra antikorrupsjonsaktivisten Anna Hazare.

Lisensene ble kansellert av høyesterett i februar som følge av sterk korrupsjonsmistanke ved tildelingen av mobillisenser i 2008. Og Telenors partner Unitech er blant de mistenkte i saken.

Det er for tiden et stort korrupsjonsopprør i India og regjeringen er redd for å tråkke feil og dermed risikere å tape valget. Det er også et faktum at den indiske statskassen trenger påfyll av penger. Samtidig er de klar over at Telenor og flere andre mobiloperatører ikke vil by på lisensene hvis prisene blir for høye.