– Jeg ba dem om å dra. Jeg bønnfalt dem. «De kommer til å drepe dere,» fortalte jeg dem.

Joseph Mathunjwa, lederen for den sørafrikanske fagforeningen Association of Mineworkers and Construction Union (Amcu) tørker tårene med et lommetørkle. Det er dagen derpå i Marikana, like vest for Sør-Afrikas hovedstad Pretoria.

Torsdag skjøt og drepte tungt bevæpnede politifolk 34 streikende gruvearbeidere som stormet mot dem med kjepper og jernstenger hevet over hodene sine. Politimassakren ble klimakset i en svært anspent situasjon som har utviklet seg den siste tiden både gruvearbeiderne imellom og mellom politi og arbeidere.

Mathunjwa hadde i dagevis forsøkt å få arbeiderne til å forlate en ås i nærheten av platinumgruven de jobbet i, men forsøkene hadde falt for døve ører.

– De krevde å få 12.500 rand (ca 8900 kroner, journ.anm.) i månedslønn, sier han til den sørafrikanske avisen The Times.

– Men de sa at de ville bli, selv om det skulle bety at de ble drept, fortsetter fagforeningslederen.

Oljefondet eier i gruveselskapet

Et stort antall journalister ble vitner til blodbadet som fulgte da gruvearbeiderne begynte å løpe mot politiet. TV-bilder viser hvordan de rasende arbeiderne løp rett inn i et voldsomt kuleregn og hvordan de segnet om i støvet.

Selskapet arbeiderne jobbet for, det britiskregistrerte Lonmin PLC, er en av verdens største produsenter av det edle metallet platinum. Gruven der arbeiderne protesterte står for 96 prosent av selskapets platinumuthenting.

Det norske oljefondet, offisielt kalt Statens pensjonsfond utland, eide ved årsskiftet aksjer for 434 millioner kroner i Lonmin, noe som tilsier en eierandel på 2,36 prosent av aksjene.

Året før eide det norske fondet 1,98 prosent av aksjene i selskapet, som det har kjøpt seg opp i jevnt og trutt de siste seks årene.

Lurer du på hvor Norge plasserer oljepengene? Søk i vår database her!

Presidenten krever svar

Det sørafrikanske politiet la fredag frem de brutale tallene etter massakren dagen før. 34 mennesker ble drept, 78 ble skadet og 259 arrestert, ifølge politisjef Riah Phiyega.

På en pressekonferanse fredag sa hun at politifolkene hadde handlet i selvforsvar da gruvearbeiderne gikk til angrep.

– Dette er ikke en tid for å plassere skyld. Dette er en tid for å sørge, sa hun.

Sør-Afrikas president, Jacob Zuma, besøkte fredag åstedet for den blodige konfrontasjonen. Han lovet å komme til bunns i saken.

– Vi må finne sannheten om hva som skjedde her. Jeg har derfor besluttet å nedsette en kommisjon, som vil kunne fortelle oss hva som var hendelsens virkelige årsak. Vi tilbyr våre ektefølte kondolanser til alle familiene som har mistet folk de hadde kjær, sa Zuma, ifølge avisen Mail&Guardian.

Ber arbeiderne gå tilbake til jobb

Arbeiderne ved platinum-gruven har lenge protestert mot den lave lønnen de mottar. Ifølge den sørafrikanske avisen The Star ligger gjennomsnittslønnen på rundt 4000 rand – i underkant av 3000 kroner – i måneden. Kravet ligger altså på mer enn det tredobbelte.

Gruvearbeiderne skal også ha kranglet seg imellom, opplyser avisen, som legger til at dårlige lønninger for de hovedsakelig svarte arbeiderne er en etterlevning av apharteid-tiden, der hvite kolonister drev et rasistisk regime.

Lonmins ledelse tar blodbadet svært alvorlig, skriver finansdirektør Simon Scott i en pressemelding, og tilbyr økonomisk støtte til de etterlatte. Han sier samtidig at selskapet er innstilt på en god dialog med fagforeningene, men at streiken som utløste voldshandlingene var ulovlig.

– Dersom industrien fortsetter å ødelegges av ulovlige aksjonen er det ikke bare økonomien som blir skadelidende, men også alle våre ansatte og deres familier. Vi må få alle våre ansatte tilbake på jobb og vi må begynne å drive gruvedrift igjen, avslutter Scott.

Problematisk gruvedrift

Det norske oljefondet eier aksjer for mange mililarder kroner i gruveselskaper verden over. Flere av disse selskapene har vært rammet av skandaler knyttet til arbeidsforhold og forurensing. I våres ble det kjent at det sveitsiske råvareselskapet Glencore, der oljefondet ved årsskiftet eide aksjer for 1,2 milliarder kroner, driver gruver i Kongo som blant annet benytter seg av barnearbeid.

Og i Guatemala har det kanadiske gullselskapet Goldcorp skapt stor misnøye etter at gruvedriften førte til alvorlige miljøødeleggelser, blant annet ved at drikkevannet blir forurenset av tungmetaller.

Flere organisasjoner, deriblant Framtiden i våre hender og Changemaker, har tatt til orde for et strengere etisk regelverk for Oljefondet for å kunne luke ut de verste selskapene.