Fra i dag har ikke Alf C. Thorkildsen lenger jobb i verdens største riggselskap. Og Stavanger og Norge er ikke lenger base for hovedkontoret til Seadrill.

— Jeg ikke var enig i flyttingen og at det var rett prioritering nå, men styret var uenig med meg, så jeg takker for følget. Det har vært en bra reise, sier Alf C. Thorkildsen til Aftenbladet.

Årelang kamp for Stavanger

Onsdag morgen gjorde Seadrill-styret det klart at Alf C. Thorkildsen blir skiftet ut med Archer-topp Fredrik Halvorsen. Seadrill-styret har aggressive vekstplaner, og da er ikke Stavanger stedet å være for verdens største riggselskap.

«Styret ønsker å uttrykke sin takk til Alf for en utmerket ytelse over de siste seks årene, og ønsker ham alt godt for fremtiden», framgår det i en pressemelding.

— Slik er spillereglene. Jeg må leve med at styret har et annet syn enn meg, sier Thorkildsen bare timer etter at han gikk fra selskapet han har vært med å bygge opp over 10 år. Da John Fredriksen kjøpte Smedvig ASA i 2002, ble Thorkildsen med over i nye Seadrill.

Diskusjoner i mange år

- Hvor lenge har du kjempet for å beholde Seadrill i Stavanger og Norge? - Diskusjonen om flytting har vi hatt i mange år.

- Hvilke argument hadde du mot flytting? - Historien har vist at Stavanger har vært et bra sted å drive Seadrill fra. Jeg sier ikke at selskapet ikke kan drives bra fra et annet sted, men jeg ville ikke prioritert flytting i den travle fase selskapet er inne i nå, sier Thorkildsen.

Han mener Seadrill kunne levd godt med hovedkontor i oljebyen i mange år til. Selskapets utvikling har vært eventyrlig. Oljeriggselskapet har i dag 7600 ansatte og opererer i 15 land.

Fredriksen misfornøyd

Senest for to år siden truet Fredriksen med å flytte Seadrill ut av Norge, provosert av det han kalte «et skatteraid» mot Seadrills kontorer i Stavanger. Milliardæren med base i London, legger ikke skjul på sin misnøye med vilkårene den norske regjeringen gir hans bedrifter i Norge.

Spørsmålet er om det er næringsministeren og regjeringen John Fredriksen vil straffe med flyttingen.

— Det har iallfall ikke hjulpet på situasjonen og for Stavanger at han har et slikt syn, sier Thorkildsen.

Ute av kontoret

I juni 2012 ble North Atlantic Drilling Limited skilt fra Seadrill Management og flyttet til Dusavik, for å skape et operativt senter for Nord-Atlanteren. Thorkildsen synes det er viktig å få med.

— Selskapet er større enn noensinne. Det er Nordsjøens største drillingsselskap, og det vil fortsatt ha base i Stavanger og være registrert i New York.

Rent praktisk hvordan flyttingen av Seadrills hovedkontor skal foregå, hvor selskapet skal hen og hva som skjer med de ansatte, vil ikke Thorkildsen kommentere.

— Det kan jeg ikke.

- Du er ute av kontoret? - Ja, fra i dag av. Nå må jeg tenke på hva jeg skal gjøre fremover.