Den sørkoreanske elektronikkprodusenten doblet overskuddet fra tredje kvartal i fjor.

70 prosent av overskuddet stammer fra salg av smarttelefoner, spillmaskiner og nettbrett.

Aggressiv markedsføring

— Smarttelefonen er drivkraften bak den rekordhøye profitten, sier analytikeren Lee Seung-woo i det sørkoreanske meglerselskapet IBK Securities, til nyhetsbyrået AP.

Analytikere frykter at Samsungs pengebruk på reklamekampanjer for sine mobiltelefoner kan svekke fremtidige resultater.

Selskapet brukte i tredje kvartal 2,7 milliarder dollar (15 mrd. kr) på sponsoraktiviteter under sommer-OL i London og globale reklamekampanjer, ifølge anslag fra den sveitsiske storbanken Credit Suisse.

Verdens største

Samsung passerte i fjor Apple og Nokia og er verdens største i salg av smarttelefoner.

Selskapet fikk et driftsresultat på 8100 milliarder won (ca. 42 mrd. kr) i tredje kvartal, viser foreløpige tall som ble lagt frem fredag. I samme periode i fjor tjente elektronikkonsernet 4250 milliarder won. Inntektene økte med ca. 26 prosent til 52.000 milliarder won (266 mrd. kr).

De foreløbige kvartalstallene var bedre enn analytikerne hadde ventet, men imponerte ikke investorene på børsen i Seoul. Samsung-aksjen endte ned 0,4 prosent.

Tøff konkurranse

Det er fjerde kvartal på rad at den sørkoreanske suksessbedriftene rapporterer om rekordresultat.

Samsung solgte 60 millioner smarttelefoner i tredje kvartal, inkludert 18 millioner av den nye modellen Galaxy SIII, ifølge anslag fra det japanske meglerhuset Nomura Securities. Samsung oppgir ikke kvartalstall over salget av mobiltelefoner.

Det totale markedet for salg av nye smarttelefoner er anslått til ca. 200 millioner eksemplarer.

Konkurransen i dette globale markedet er tøff. Analytikere tror ikke Samsung klarer å opprettholde sitt hegemoni særlig lenge. Konkurrenter som Apple, Nokia, Motorola og LG Electronics har alle varslet lansering av nye modeller i løpet av høsten og vinteren.Den største trusselen mot Samsungs inntjening i det lange løp er en priskrig på smarttelefoner, sier flere analytikere til nyhetsbyrået Reuters. Det kan presse fortjenestemarginer og senke salgsvolumet (antallet solgte mobiltelefoner).

Kvartalsresultatet er ikke påvirket av patentstriden med hovedkonkurrenten Apple. I august ble Samsung dømt i USA til å betale rivalen 1 milliard dollar (5,7 mrd. kr) i erstatning, men dommen er anket. En avgjørelse er ventet i desember.