Les også:

Søndag skrev Aftenposten om den 26 år gamle svindleren som aldri lar seg stoppe. Siden han slapp ut fra varetekt i fjor sommer, har svindelen bare fortsatt med ny styrke. Over hele Norge sitter det folk som er svindlet av denne mannen.

For noen uker siden var den tidligere supermodellen Anette Stai et av ofrene.

Omtrent samtidig skal han ha forsøkt å «overta» flere biler som var ute til salgs. Hensikten kan ha vært å sikre seg penger fra finansieringsselskaper med pant i bilene.

Skummel telefon

9. juni i år får en eier av en Mercedes-Benz E220, Thomas Evjenn i Moss, telefon fra forsikringsselskapet Codan og et bilfinansieringsselskap. De som ringer, lurer på om hva slags relasjon han har til den 26 år gamle bilsvindleren. Sistnevnte hadde nemlig ønsket å tegne forsikring på bilen hans.

Mossingen blir målløs. Han forsøkte å selge denne bilen på Finn.no på vårparten, og skulle egentlig legge den ut på nytt.

— Jeg følte meg kriminalisert. Selv har jeg jo vært i bilbransjen, og hadde gode referanser som jeg ba dem sjekke. Men saken ble jo oppklart til slutt, sier Thomas Evjenn.

Han spurte seg litt for, og fikk en strøm av advarsler. 26-åringen har vært fotfulgt av bilfinansierings- og forsikringsselskaper i årevis etter en rekke bedragerier og svindelforsøk med særdeles kreative metoder.

Alarmen gikk

Da 26-åringen skulle tegne forsikring hos Codan, gikk alarmen. For det første var den samme bilen allerede forsikret i nettopp Codan. Dessuten var det noe kjent med 26-åringens navn.

— Vi kjenner jo godt til denne mannens virksomhet, og fikk stoppet ham. Historiene om ham er jo mange. Han hadde dessuten kommet med forespørsler om forsikring på fire-fem biler i samme periode. Så jeg ringte ham og gjorde det klart at han ikke fikk noen forsikring hos oss. Jeg har jo møtt ham mange ganger, sier utreder i Codan, Nils Kristian Brekke.

Triksemetoder

I bransjen er slike svindelmetoder velkjente. Det tegnes forsikring på bilen, og bilen «overtas» av en person som deretter sørger for finansiering ved hjelp av falske dokumenter. Som regel plukker de ut biler uten heftelser. Det tar fjorten dager før heftelsen tinglyses. Ved hjelp av flere kjappe, fingerte «salg» av samme bil rekker man å behefte samme bil med finansiering en rekke ganger før svindelen blir oppdaget.

Derfor er forsikringsbransjen på tå hev når mistenkelige personer ønsker å tegne forsikring på andres biler.

Over hele landet

26-åringen har ikke bare operert i Oslo-området. Geir Sundset i Oppdal skulle selge en BMW til 99000 kroner, og ble oppringt av 26-åringen i mars i år. Han skulle få en Hyundai i bytte med et mellomlegg på 53000. Da de møttes på Dovre, viste 26-åringen frem en kvittering på innbetaling av det avtalte beløpet.

- I ettertid viste det seg at kvitteringen var ugyldig. Samtidig dukket det opp en ukjent heftelse på bilen jeg skulle få i bytte. Den sto på en annen person, forteller Sundset.

Han har fått ordnet opp i heftelsen, men har aldri fått betaling for BMW-en. Nå er saken politianmeldt.