— Våre naboland klatrer alle fremover. Det er flaut å bli slått av både svenskene og danskene, sier direktør for myndighetskontrakt i IKT-Norge, Heidi Austlid.

Mens det jobbes på spreng for å få Altinn til å fungere, faller Norge fra sjette til åttende plass i FNs eGovernment kartlegging for 2012.

Til sammenligning klatrer de andre skandinaviske landene oppover. Danmark ligger på fjerdeplass og Sverige har fått en syvende plass.

Flyr inn amerikanere

Det var tirsdag kveld at det oppsto en alvorlig sikkerhetshendelse i Altinn. Flere brukere fikk opp et skjermbilde som tilhørte en annen bruker.

Altinn ble stengt da feilen ble oppdaget, og skal ikke åpnes før den er funnet. Brønnøysundregistrene jobber for å finne mer ut av årsaken og rette feil.

Ifølge Teknisk Ukeblad, er eksperter fra USA flydd inn til Norge

Etterlyser politisk vilje

Austlid sier det ikke har skjedd lignende skandaler i nabolandene.

-Meg bekjent har de ikke hatt denne typen problemer. Politikerne i Danmark har valgt å ta nasjonale grep, og har en tydelig IKT-politikk. Det i seg selv er godt nok til å få til gode løsninger. Det har man også til dels lykkes med i Sverige, sier hun.

Hun etterlyser nå politikere som tar samme type grep som i Danmark.

— Vi trenger politikere som virkelig mener noe, og ikke lager en masse små satellittprosjekter. Altinn som skulle være et slikt prestisjeprosjekt har nå blitt en katastrofe, sier hun.

Alt gjennom nett

Danskene har et mål om at all kommunikasjon med det offentlige skal skje digitalt innen 2015.

Gjennom borger.dk som er den danske versjonen av Altinn, foregår nå det meste av kommunikasjon mellom det offentlige og brukere – Alt fra skole, barnehage til selvangivelser.

Løsningen har høstet internasjonale priser.

Selv om ulike sektorer er nødt til å jobbe sammen, og løsningen må være robuste, blir gevinstene kjempestore ifølge Austlid.

— En manuell henvendelse koster 110 kroner å betjene, mens den digitale koster 3 kroner. Det gir dem en besparelse på 700 millioner danske kroner i året, sier hun.

Vil bli bedre

Statssekretær Tone Toften i Fornyings- og administrasjonsdepartementet, innrømmer at Norge har potensial til å bli bedre på IT-fronten, men sier de jobber offensivt.

— Vi jobber kontinuerlig, og ser på hvilke grep som skal ta for å bli enda mer effektiv, blant ved å se på andre nasjoner. Potensialet vi har, har vi tenkt å ta ut, sier hun.

Toften opplyser om at Fornyings— og administrasjonsdepartementet allerede har vært i Danmark og India for å hente ideer.- Dessuten mener jeg IKT-Norge tar hardt i når det uttaler at det er flaut å ligge bak Sverige og Danmark. Det var 190 land med i FN-undersøkelsen, vi ligger på en åttende plass og er bare 0,0006 prosent bak Sverige.