I en ny uttalelse fra det mektige kredittvurderingsselskapet Standard & Poor’s bedømmes risikoen for at Hellas gir opp euroen etter det greske nyvalget 17. juni som «minst én av tre».

Det melder det internasjonale nyhetsbyrået Reuters.

Ved forrige valg i Hellas i mai, ga grekerne makten til politiske partier som ønsker å reforhandle avtalene med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) for å slippe flere harde innstrammingstiltak.

Avviser grekerne vilkårene for disse avtalene vil det bety en «full tilbaketrekning av fortsatt ekstern hjelp» skriver byrået i en uttalelse. Sjansen for at Hellas da velger å forlate eurosamarbeidet, er stor.

Kypros i krise

Et slikt resultat ville skade Hellas' økonomiske situasjon og stanse landets gjeldsnedbetalinger på middellang sikt, konstaterer S&P.

En gresk exit fra eurosamarbeidet er spådd å kunne skape stor økonomisk uro og forverre situasjonen i andre kriserammede euroland. Denne uken meldte øystaten Kypros at landet muligens må be om hjelp fra EUs stabiliseringsfond for å rekapitalisere landets banker. Bankene på den lille øystaten øst for Hellas er dypt tynget av gresk gjeld.

Grekerne splittet

Ratingbyrået tror ikke det er sannsynlig at andre land i eurosonen vil følge Hellas dersom landet går ut av samarbeidet. En gresk exit vil sannsynligvis styrke andre lands vilje til å holde seg til de foreskrevne innstrammingstiltakene. Både Portugal og Irland mottar nå hjelpepakker fra EU og IMF.

Meningsmålinger fra Hellas viser at grekere flest ønsker å beholde euroen, men at synet på innstramningstiltakene er splittet. Meningsmålingene svinger ukentlig fra å gi seieren til de tradisjonelt største partiene som ønsker å holde seg til spareplanene, til de partiene som ønsker reforhandling av kriseavtalen.