EU-land som har eksisterende oljekontrakter med Iran vil ha inntil første juli 2012 for å avslutte disse kontraktene, skriver Reuters.

Allerede mindre import

Flere europeiske oljeraffinerier har allerede enten stoppet eller redusert sine innkjøp av iransk råolje i vente av at en slik boikott ville bli innført.

I dag importerer Europa mellom 500.000 og 600.000 fat olje per dag fra Iran. De største importørene er Italia, Spania og Hellas. De fleste landene som i dag importerer olje fra Iran vil trolig vende seg mot Saudi-Arabia og Kuwait.

I dag eksporterer Iran 2,5 millioner fat olje per dag. Det meste av dette eksporteres til Asia, ifølge Financial Times.

EU-landenes regjeringer har også blitt enige om å fryse midler fra Irans sentralbank og å forby all handel av edle metaller med sentralbankenn fra 1. mai, skriver Bloomberg.

Det vil bli gjort en gjennomgang av sanksjonene før mai 2012 for å sikre at EU-landene klarer å finne alternative oljekilder.

Øker presset

Sanksjonene øker presset mot Teheran for å få landet til å stoppe sin atomprogram. Landene frykter at Iran jobber med å produsere masseødeleggelsesvåpen.

Iran på sin side hevder at atomprogrammet er fredelig.

Den iranske regjeringen har truet med å stenge Hormuz-stredet, som er en viktig handelsfartsåre i den persiske gulfen, dersom en boikott blir vedtatt. 20 prosent oljen som blir handlet globalt blir fraktet via stedet, ifølge Bloomberg.

— Vi kan holde stredet åpent og vi vil gjøre det som trengs for å oppnå det, sier Ivo Daalder, USAs NATO-ambassadør til BBC.