Skjemaveldet kan virke uoverkommelig for de som ønsker å starte for seg selv.

Men det er en god investering å studere regelverket og etablere rutiner, ifølge skattemyndighetene. Bare slik får du frigjort tid og krefter til å fokusere på det viktigste – din nye bedrift.

Informasjonsarbeideren Herman Ekle Lund har gjort seg dyrekjøpte erfaringer som selvstendig næringsdrivende.

Som 19 år gammel musiker opprettet han et ansvarlig selskap (ANS) for bandet sitt. Året etter ble han selvstendig næringsdrivende som frilansjournalist, og siden som informasjonsarbeider innen kulturnæringen.

– I ettertid vil jeg anbefale alle å gjøre regnskap én gang i uka, noe jeg selv aldri gjorde det første året. Ideelt sett burde det være flere innleveringsfrister, sier Herman Ekle Lund (23) til Adresseavisen.

Regnskapet

– Det første man må tenke på er regnskapet, som ligger i bunnen for alt. Tror du at du klarer å føre dette selv? Her er det viktig å være nøye med det formelle, sier seniorrådgiver John Magne Hansen i Skatt Midt-Norge til adressa.no.

Skjemaer, papirer, skatt...
Yuri Arcurs - Fotolia

Sammen med sine kolleger holder han hvert år kurs for over 550 næringsdrivende i oppstartsfasen. Tilbudet går ut til alle som nylig har fått tildelt organisasjonsnummer fra Brønnøysundregistrene.I begynnelsen av februar var kursene i Trondheim fulltegnet.

Ubrukelige bilag

— I mai 2010 satt jeg med en solid hodepine og mange hundre bilag, de fleste av dem fra møter jeg hadde hatt. Jeg måtte bruke land tid på å rekonstruere hvem jeg hadde møtt og formålet med de ulike møtene, fortsetter han.

Ekle Lund førte sitt eget regnskap, og lærte raskt at Skatteetaten stiller formelle krav til utformingen av et bilag.

— Jeg satt med ganske mange ubrukelige bilag, som for eksempel kvitteringene fra kortterminaler. Jeg tapte en del penger på det, men lærte fort, sier Ekle Lund, som også forsøkte å sette av penger til å betale skatt.

— På en måte blir du din egen skatteetat. Jeg satte av 20 prosent av det jeg tjente, men det var for lite. Jeg fikk noen små baksmeller, men justerte dette ved neste korsvei, fortsetter han.

Sluttet som selvstendig

I 2009 opprettet han også det kombinerte artist- og PR-byrået «What's Going On» som et DA (delt ansvar). Selskapet gikk godt i starten, men er nå under avvikling. Samtidig ligger Ekle Lunds enkeltpersonforetak i stabilt sideleie.

Jeg satte av 20 prosent av det jeg tjente, men det var for lite. Jeg fikk noen små baksmeller

— Jeg ble fast ansatt i Trondheim Kultur og Næring i fjor sommer, og føler meg veldig heldig. Jeg har tatt med meg kundene mine inn i bedriften. Og selv om jeg ikke tar de øverste beslutningene lenger, føler jeg på en frihet, sier Ekle Lund, og legger til:

— Jeg har rett og slett mer tid til jobben.

I dag jobber han tett med arrangementer som musikkfestivalen Pstereo og fagkonferansen Technoport, i tillegg til å gjøre kommunikasjonsoppdrag for en rekke kultur- og næringslivsaktører.