Siden svenske Ica og nederlandske Royal Ahold kjøpte Rimi av Stein Erik Hagen, har Hagen avstått fra å kommentere hvordan svenskene og nederlenderne har forvaltet livsverket hans.

Nå tar han bladet fra munnen. For første gang forteller han hvordan han føler det når Rimi-butikkene vakler i Norge.

— Jeg har jo solgt meg ut av alt sammen, men utviklingen er trist, sier Hagen.

Han leste lørdagens oppslag i Aftenposten, om Rimi og Icas fall i Norge, med interesse. Kjeden han bygde opp er nemlig ikke til å kjenne igjen.

Rimi-butikkene fra Hagens tid er nesten alle erstattet av Ica eller Ica Nær. Konsekvensene har vært at kundene har flyktet fra kjeden. På ti år er antall butikker halvert, markedsandelene halvert, de siste to og et halvt årene har kjeden tapt 1,5 milliarder i Norge og nå er kjøpmennene i fullt opprør og vil ut av Ica-systemet.

— At det nå er så stor intern uro, er også bare trist, sier Hagen.

Annerledeslandet

Hagen forteller at Ahold, som sammen med Ica brukte milliarder på å kjøpe ham ut, ganske raskt formidlet til Hagen at de ikke hadde tro på lavpris i Norge. I Nederland og resten av Europa var folk flest villig til å betale mer for et bedre utvalg.

Refleksjonen er at det er betydelige kulturforskjeller mellom nordmenn og resten av Europa»

— Nederlenderne skulle forandre norske folks matvaner, forteller Hagen.

Han legger til at han mange ganger advarte de nye eierne mot dette. Men Icas suksess i Sverige ga både nederlendere og svensker stor tro på at butikkene de hadde også ville vinne nordmennenes hjerte og lommebok.

— Refleksjonen er at det er betydelige kulturforskjeller mellom nordmenn og resten av Europa, sier Hagen.

Han nevner at vi både har holdt oss utenfor EU og at vi er en ung nasjon som ikke liker å bli styrt av andre.

— Bare en nasjonal ledelse vil kunne redde Ica Norge nå, mener Hagen.

- Føler du nå at de har de rasert livsverket ditt?

— Nei, nei. Jeg har solgt alt og lukket den boken forlengst. Men det er jo trist, sier Hagen nok en gang, før han legger til:

- Det er en mager trøst at jeg fikk rett. Nå skal de tilbake til Rimi-butikkene, noe jeg, resten av ledelsen og kundene hele tiden mente var det riktige. De lyttet ikke til oss, heller ikke til kundene, den nye ledelsen har rett og slett forvaltet dette dårlig.

— Jeg har mange ganger spurt meg selv om hvorfor de betalte så mange milliarder kroner for å rive det ned? Hva var hensikten? De har ikke lyttet til oss.

Hagen peker på at Rimi-butikkene han drev var samme type butikker som i dag er de mest suksessrike butikkene i Norge: Kiwi og Rema 1000. Disse vokser og tar markedsandeler.

I dag er Rema 1000 den største enkeltkjeden med over 20 prosent markedsandel. En gang var det Rimi som hadde denne posisjonen.

Også skryt

Den tidligere kjøpmannen tar gjerne turen ut med handlevognen for å se hvordan det står til i butikkene. Senest på fredag handlet han på Ica Supermarked, og han kan ikke få rost butikkene nok.

Bare en nasjonal ledelse vil kunne redde Ica Norge nå»

— Jeg synes supermarkedene til Ica er veldig bra. Kjempebra butikk, sier han og peker på det store vareutvalget.

- Nå ser kanskje ikke jeg så nøye på prisene, det er ikke jeg så god til å vurdere. Men jeg liker å gå i butikker. Det er også viktig for meg som styreleder i Orkla.