Ensomme nordmenn går konkurs etter å ha blitt svindlet på nett. Bare i fjor ble vi lurt for 100 mill.

Kvinnen sendte 900.000 kroner til en «kjæreste» hun aldri har møtt. Ingen er lettere å lure enn kjærlighetssugne nordmenn.

Publisert Publisert

TEGNING: MARVIN HALLERAKER

  • Trond Nygard-sture
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Mannen på BTs møterom er redd. Han har latt seg lure av utenlandske svindlere. Det begynte med at mannen, som er i 30-årene, la ut et bilde av seg selv på det internasjonale datingnettstedet Badoo. Nå risikerer han straff fordi han gikk i banken med en ugyldig sjekk. Han er også redd for at konen skal oppdage det.

Les også

Her er metodene

Mer om det litt senere.

Sendte 900.000 til «major»

Mannen er ikke alene. Tross hyppige advarsler i media pøser stadig flere nordmenn ut mer penger til bedragere i utlandet, ifølge Økokrim. Svindel via datingnettsteder øker mest.

Hittil i år har Anne Dybo, rådgiver i Økokrim, vært i kontakt med 13 norske kvinner som har latt seg lure.

Les også

- Løgn og lygenytt alt sammen

- Disse kvinnene har sendt til sammen 4,2 millioner kroner ut av landet til utenlandske «kjærester» de har truffet på nettet, sier hun.Økokrim anslår at nettdating med bedragere kostet norske kvinner og menn minst 100 millioner kroner i fjor. Dette baseres på henvendelser fra svindelofre, opplysninger fra banker og tall fra Valuta­registeret. Annen svindel, som de såkalte nigeriabrevene, kommer i tillegg.

Mange falske kjærester utgir seg for å være militære fra et engelsktalende land. De skriver at de er utplassert i en krigs­sone, og for å komme ut av kontrakten og dra til Norge og møte kjæresten, må de betale i dyre dommer. Her er det norske kvinner skal trå til.

- En av dem har overført 900.000 kroner til en som sa han var major i Afghanistan, sier Dybo.

Låner for å betale svindlere

Når bedrageren først har fått en overføring, oppstår det gjerne «komplikasjoner». Derfor trenger de mer penger. I øyeblikket går mye av pengene til konti i Malaysia.

Andre begrunnelser for å be om penger kan være syke foreldre, penger til fly­billett, skolepenger til barna eller en operasjon.

Dybo forteller at mange etter hvert slipper opp for penger.

- Noen av kvinnene går til slekt eller bank for å låne mer. Det er ofte disse, ikke kvinnene selv, som kontakter oss. Noen sender så mye penger at de går personlig konkurs.

Også norske menn lar seg lure av flørtesvindlere.

- Bedragerne vet hva de skal spille på. De som lar seg lure er godt voksne, og gjerne ensomme. Mange er nyskilte eller separerte, sier Dybo.

- Sjekken så ekte ut

Mannen som er villig til å snakke med BT ble lurt på en annen måte. Via datingnettsiden fikk han tilbud om å selge bildet han hadde lagt ut. 1000 euro ville de betale for å kunne bruke det i et magasin.

- Jeg tenkte at det var gode penger uten å måtte gjøre noe, sier mannen.

Noen dager senere kom en sjekk på 6000 euro, utstedt av Barclays Bank i England. Han fikk instruks på e-post om å sette inn sjekken på kontoen sin, og så overføre 5000 euro til en konto i England. – Sjekken så ekte ut, så jeg tok den med til DNB. De sa det ville ta to–tre dager før beløpet var på konto. I mellomtiden fikk jeg flere purringer. En mann som snakket gebrokken engelsk ringte meg også, sier han.

Saken er at banker gjerne setter pengene på konto med en gang. Først etter fem–seks dager får banken bekreftet om sjekken er falsk eller stjålet. Da trekkes pengene ut igjen. I mellomtiden har offeret overført beløpet til bedragerne i den tro at alt var i orden. I tilfellet fra Bergen skulle «restbeløpet» gå til en agent som betaling for å lage en modellmappe på mannen.

Selv om det virker aldri så klart, sliter Økokrim med å få ofrene til å innse at de blir lurt.

- Det er for mange følelser. Vi har en ganske tøff jobb med å knuse disse drømmene, sier Dybo.

Mest lettlurt i Europa

Etter dating er svindel mot folk som selger ting på nett størst. Noen av ofrene ender opp med å sende både salgsobjekt og penger til svindleren. Metoden er ofte falske sjekker.

Dybo, som har jobbet med internasjonal svindel i 17 år, er oppgitt. Tall fra Europol, Den europeiske unions organisasjon for politisamarbeid, bekrefter hennes inntrykk.

- Ifølge Europol er nordmenn mest lettlurte. Jeg har også sett statistikker fra andre land, og vi ligger langt over. Jeg tror det har noe med at vi har bedre økonomi. Når det gjelder for eksempel aksje­investeringsbedragerier, så blir ti nordmenn lurt for hver svenske som går i fellen, sier hun.

- Man føler seg litt dum

- Og det blir bare verre og verre. På en måte er det logisk, siden stadig flere driver dating og salg på nett. På grunn av nettet har det aldri før vært så lett å bli lurt. På den annen side har det heller aldri vært så lett å ikke bli lurt.

Dybo anbefaler i første omgang enkle googlesøk på navn, e-postadresser, telefonnumre og fenomenet. Da finner man fort frem til advarsler.

Mannen i 30-årene ble reddet av DNB. Banken oppdaget at sjekken var ugyldig før de godskrev konto. Men fordi han forsøkte å innløse den, er han mistenkt for medvirkning av politiet. Han bedyrer sin uskyld – og angrer.

- Jeg er redd for konsekvensene. Man føler seg jo også litt dum når man kommer i trøbbel for noe slikt.

Er nordmenn for lettlurte? Si din mening!

Publisert