Defleste forventet en kraftig oppgang da Facebook ble tilgjengelig foraksjeinvestorene. Men optimistene ble skuffet. Det ble hverken kjempegevinsteller noen berg og dalbane den første dagen på børs.

Førmarkedet fikk sagt sitt fredag, klokken halv seks norsk tid, var aksjen prisettil 38 dollar. Det ga hele selskapet en verdipå 104 milliarder dollar, eller godt over 600 milliarder kroner. Detgjør Facebook til et av USAs mest verdifulle selskap, målt etter børspris.

Dahandelen begynte en halvtime på overtid, ble det solgt aksjer for 4,4milliarder dollar på et halvt minutt. Kursenklatret opp til 42 dollar. Men så snak den tilbake til utgangspunktet.

NyhetsbyråetBloomberg, som følger de amerikanske børsene tett, hevdet at bankene som varmed å tilrettelegge og garantere for børsnoteringen gikk inn med støttekjøp.Det var for å hindre at kursen sank ytterligere. Da kunne børsintroduksjonenfort blitt oppfattet som en flopp.

Såbegynte den en forsiktig opptur. Gjennom retsen av dagen lå aksjen på rundt 40dollar. Før den sank tilbake nesten til utgangspunktet De som eide Facebookaksjer ved dagens begynnelse, kunne glede seg over en beskejden gevinst på 0,3 prosent.

Har det greit

Bare28 mennesker i verden er rikere enn Mark Zuckerberg.

Meddagens børsnotering av Facebook er han rikere enn Googles grunnleggere, ifølgenyhetstjenesten Bloomberg.

28-åringenmed hettegenser åpnet handelen på Nasdaq-børsen i New York fredag, mensmarkedet ventet på at aksjene i Facebook skulle slippes ut på markedet.

Planenvar å starte handelen i den nye aksjen klokken 17.00 norsk tid. Mentidsskjemaet sprakk med en halvtime.

Dagensbørsintroduksjon var en av tidenes største.

Akkuratda selskapet ble notert for første gang, var det priset tuil 104 milliarderdollar, eller 621 milliarder kroner.

Utgangsprisenvar 38 dollar for hver aksje. Med den prisen er Zuckerbergs formue 19milliarder dollar. Om formuen øker med 1,5 milliarder etter børsnoteringen, harhan uansett fått godt betalt i løpet av dagen.