— Styret i Orkla har blitt enig med Bjørn M. Wiggen om at han går av som konsernsjef i Orkla med virkning fra 30. april. Nestleder i styret, Åge Korsvold, konstitueres som konsernsjef, skriver Orkla i børsmeldingen.

Dagens Næringsliv skrev lørdag om dette, noe som har ført til at prosessen er blitt fremskyndet. Styret skulle egentlig ta stilling til dette førstkommende onsdag.

Åge Korsvold (66). FOTO: Arash A. Nejad
Nejad, Arash A./Aftenposten

Stein Erik Hagen, som er selskapets styreleder og, sammen med sine barn, største eier (cirka 25 prosent), legger ikke skjul på bakgrunnen for den plutselige avgangen.— Hovedårsaken til konsernsjefskiftet er uenighet om arbeidsform mellom styret og Bjørn M. Wiggen. Jeg er derfor glad for at nestleder i styret, Åge Korsvold, har sagt ja til å bli konstituert som konsernsjef. (...) Jeg vil takke Bjørn for hans innsats som konsernsjef i en meget krevende tid, og for hans virke for konsernet gjennom mange år, sier styreleder Hagen i meldingen.

Salg gikk for tregt

Åge Korsvold, som har toppledererfaring fra Storebrand og Christen Sveaas' Kistefos-konsern, vil lede selskapet frem til Orkla finner en ny konsernsjef.

Korsvold er også mangeårig og nær venn av Stein Erik Hagen.

Analytiker Henrik Schultz i Sparebank1 Markets sier til NTB at arbeidet med å rendyrke Orkla som merkevareselskap har gått for tregt. Orkla ønsker å satse på produkter innen dagligvarehandel samtidig som annen virksomhet skal selges ut.

– Wiggen har ikke klart å selge Borregaard i Sarpsborg og solenergiselskapet REC. Nye oppkjøp innen merkevare har latt vente på seg. Dette har mye med situasjonen i markedet å gjøre, men Hagen mener opplagt at Wiggen ikke lenger er rett mann for oppgaven, sier Schultz til NTB.

Fremskyndet regnskapstall

Lørdagens artikkel i Dagens Næringsliv fremskyndet ikke bare lederskiftet, men også fremleggelsen av regnskapstallene, for å unngå usikkerhet, ifølge selskapet.

Orkla-konsernet omsatte i første kvartal for 14.792 millioner kroner, en liten nedgang fra 15.000 millioner på samme tid i fjor.

Dette ga et resultat før skatt på 1550 millioner, mot 1960 millioner i fjorårets førstekvartal.

Orkla-aksjen er ved 10.30-tiden mandag formiddag opp 0,14 prosent på Oslo Børs. Hovedindeksen er til sammenligning opp 0,56 prosent.

Bjørn M. Wiggen.
JON HAUGE