- Vi er et stort system. Ett individ, meg selv inkludert, er i så måte utskiftbart.

Jon Fredrik Baksaas sitter fortsatt i lederstolen på Fornebu én uke etter at styreformann Harald Norvik fikk beskjed om at han ikke lenger har statens tillit.

Selv avviste Telenor-sjefen i går at vrakingen av Norvik får noe å si for sin egen jobb i telekonsernet. Han tonet også ned betydningen av Norviks exit for det videre arbeidet i selskapet.

Norvik mistet jobben etter at han offentlig trosset næringsminister Trond Giske (Ap) i forbindelse med salget av TV2 til danske Egmont. På en historisk pressekonferanse langet Norvik ut mot Giske for åpen mikrofon.

Baksaas sto ved hans side.

Men for ham, er det først og fremst i India at skjebnen avgjøres.

Risikerer 17 milliarder

Indisk høyesterett fradømte Telenors datterselskap Uninor sine lisenser på grunn av korrupsjon i tildelingen, før Telenor kjøpte seg inn.

Nå vil landets teleregulator stille så harde krav til teleoperatørene at det vil bli økonomisk umulig for Uninor å gjenvinne lisensene og fotfestet i landet.

Dersom ikke myndighetene lemper på de foreslåtte kravene, må Telenor konstatere et tap på 17 milliarder kroner.

India-investeringen vil i så fall bli blant de aller dårligste noe norsk selskap noensinne har foretatt.

- Jeg har selvfølgelig ansvaret for at vi gikk inn i India, sier Baksaas.

- Synes du det vil være naturlig å vurdere din stilling dersom India-satsingen faller i fisk?

- Nå konsentrer vi oss først og fremst om å finne løsninger i India og få frem våre synspunkter. Og så får styret og jeg diskutere det spørsmålet, eventuelt, på et senere tidspunkt.

- Du utelukker ikke at det blir et tema?

- Det sørger vel dere for, vil jeg tro. Men det er klart at vi har jobbet frem et operasjonelt selskap med 2000 kolleger som virkelig klarer å sette fotavtrykk i indisk telekom. Så kommer altså myndighetene og roter det til så kraftig som de har gjort med sine beslutninger. Vi ser på det nesten som en ekspropriasjon. Vi har gjort våre investeringer helt i tråd med godkjennelser på alle nivåer vi trenger. Det blir mange former for etterspill her, vil jeg tro.

Stinn brakke

Telenors auditorium var fylt til randen da Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas la frem sine resultater etter årets tre første måneder på Fornebu i går.

Analytikerkorpset var opptatt av hvor mye penger Telenors datterselskap Uninor vil brenne av i India med øksen hengende over hodet. Uninor kan drive inntil videre, og har fått 31 millioner kunder. Investeringen er skrevet ned til null i regnskapene, men selskapet tapte 621 millioner kroner på driften i første kvartal.

- Vi visste at vi kom til å tape mye penger i India de første årene i investeringsperioden. Enhver telekomsatsing er dyp i forhold til at du må investere i nettverk og dekning og systemer før du får opp trafikken. Vi hadde en treårsperiode før vi skulle være operasjonelt i balanse i India, det er vi på vei til å fikse, sier Baksaas.

Milliardinvesteringen i India er blitt et spøkelse for Jon Fredrik Baksaas.

Giske flyr til India igjen

Telenors India-skjebne kan bli beseglet denne måneden. Da er det ventet at den indiske regjeringen vedtar vilkårene for den nye mobilauksjonen i landet, som skal finne sted innen utgangen av august.

I februar kansellerte indisk høyesterett Telenor-datter Uninors mobillisenser. Disse skal nå auksjoneres ut på nytt. Den indiske teleregulatøren (TRAI) kom nylig med forslag til vilkår i denne auksjonen. Telenor mener både utgangsprisen, tilgang til spektrum og utrullingsvilkårene er helt uakseptable.

De siste ukene har derfor Telenor drevet intens lobbyvirksomhet for å få lempet på kravene.Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas var i forrige uke i New Delhi og møtte indiske statsråder sammen med toppsjefer fra andre frustrerte mobiloperatører i landet.

— Dørbanking

- Det blir nok dørbanking også denne uken, sier Baksaas til Aftenposten.

Næringsminister Trond Giske reiste til India i påsken og møtte to sentrale statsråder om saken. Giske drar til India på nytt på lørdag.

India tynger resultatet

Telenors indiske datter Uninor passerte 1 milliard kroner i omsetning i første kvartal. Tapene er heller ikke så store som før, og ifølge konsernsjef Jon Fredrik Baksaas er man i rute til å nå målet om «break-even» neste år. Men på grunn av problemene i India har Telenor foretatt en nedskrivning på 3,9 milliarder kroner. Derfor ender Telenors driftsresultat for kvartalet bare så vidt i pluss – mens underskuddet etter skatt havnet på 390 millioner kroner.

Bortsett fra India går de asiatiske markedene som Bangladesh, Thailand og Malaysia så det suser. Baksaas er spesielt godt fornøyd med hvordan operasjonen i Pakistan har utviklet seg. Her har omsetningen økt 23 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Den økonomiske nedturen har også ført til tøffere marked i land som Ungarn og Serbia, men Telenor ser lyspunkter også her.

Telenor-sjefen er også godt fornøyd med utviklingen her i Norge, hvor han påpeker at man ser positive effekter ved overgang til nye prispakker for mobil tale og data. Men alt er ikke bare fryd og gammen i Norden. Telenor sliter i Danmark. Omsetningen har falt og driftsresultatet er kraftig redusert. Her har den norske telegiganten også mistet 21 000 kunder. Baksaas varsler nye driftsmodeller for det danske markedet.