— Hvis dette vedvarer, blir vi nødt til å se på bemanningen. Vi må unngå at streiken får for store konsekvenser for selskapets økonomi. Vi har mistet mellom 10 og 20 prosent av de reisende, som enten har droppet å reise eller har fått reisen utsatt, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til Aftenposten.no

Johansen vil ikke si hvor mange ansatte det kan bli aktuelt å varsle permittering for, men sier at en permittering i første omgang vil omfatte dem som jobber på bakken.

— Mange ledige seter

Dermed skjermes piloter og kabinansatte.

— Selv om vi holder et normalt trafikkprogram, ser vi at det blir stadig færre passasjerer. Vi hadde meget gode bookingtall før streiken var et faktum, men nå ser vi at vi sender av gårde fly med mange ledige seter. Dette kan ikke fortsette uten at det får økonomiske konsekvenser. Derfor blir vi tvunget til å se på spørsmålet om vi må permittere deler av arbeidsstokken, sier Johansen.

Legger om rutene

SAS er også oppgitt over at mange medier melder at en rekke flyplasser er stengt på grunn av vekterstreiken, noe som får unødvendig mange til å avlyse flyreisen.

— Ingen norske flyplasser er stengt. Også på de flyplassene der sikkerhetspersonalet er i streik opprettholder vi et normalt trafikkprogram, men med tilpasninger. Til Alta, for eksempel, lander vi med ankommende passasjerer. De som skal reise fra Alta, blir sendt med buss i 17 mil til naboflyplassen i Lakselv, mens vi flyr tomt fly fra Alta og over bussen som tar reisende til Lakselv der det ikke er streik.

— Så blir passasjerene plukket opp igjen i Lakselv og tatt med sørover. Det er selvsagt en håpløs situasjon, men slik må det bli for at vi skal kunne opprettholde ruteprogrammet vårt, sier Johansen.

Flyplassene kan imidlertid bli helt stengt dersom 176 ansatte innen brann- og havaritjenesten, renhold, driftspersonell, lufthavnbetjenter og AFIS-personell, som styrer flyene fra bakken, samt personell innen elektromontasje, tas ut i streik.

Dramatisk fall for Norwegian

Også Norwegian vurderer å varsle permitteringer for sine ansatte.

— Også hos oss har passasjertallet falt dramatisk, selv om vi har klart å unngå kanselleringer. Jeg må si at tålmodigheten nå begynner å bli slutt, både med hensyn til å ramme uskyldige passasjerer og næringsliv. De som avgjør om konflikten skal løses gjennom tvungen lønnsnemnd, bør snart på banen, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til Aftenposten.no