Morten Angelil ble imidlertid frifunnet for den delen av tiltalen som omfattet innsidehandel. Angelil-familien har i flere år vært etterforsket av Økokrim, siktet for flere forhold. Eltek-gründer Alain Angelil ble i fjor dømt til åtte års fengsel for grov utroskap og skattesvik. Denne dommen har Alain Angelil anket.

Ikke amnesti

Morten Angelil er dømt for eget skattesvik, men også medvirkning til skattesvik for fire andre personer. En av dem er den tidligere toppsjef i Eltek, Lars Jervan, som slapp fengselsstraff etter å ha unndratt skatt for tilsammen 727 859 kroner. Årsaken var at Jervan bekjente sine skattesynder før han var kjent med at det var innledet etterforskning mot ham, fastslo Høyesterett da saken var oppe der i høst

Morten Angelil tok også initiativ til frivillig retting av selvangivelsen høsten 2007, men tingretten mener at han på dette tidspunktet var klar over at det var innledet etterforskning mot ham. Dermed velger retten å se bort fra muligheten av straffrihet og skatteamnesti for Morten Angelil.

Kuttet skatt

Retten mener Angelil har unndratt aksjegevinster på 4,7 millioner kroner for beskatning. Han skal ifølge dommen også ha medvirket til unndragelse av 3,7 millioner kroner hos fire andre personer.

Retten legger vekt på at forholdene har pågått gjennom flere år. Skattesviket skjedde gjennom utenlandske bankkontoer, og gevinster ble holdt skjult. Angelil får fradrag i straffen fordi han har erkjent en rekke forhold.

Det har ikke lyktes Aftenposten å få en kommentar til dommen fra Angelils advokat.