På grunn av finanskrisen og de økonomiske problemene i Europa er styringsrenten i Norge på historisk svært lave nivåer. Det betyr ikke at det ikke kan bli billigere.

En oversikt fra finansportalen.no1 viser at det er store penger å spare på å velge rett boliglån.

På et førstehjemslån på 1,5 millioner kroner utgjør den årlige forskjellen mellom det dyreste og det billigste lånet nesten 12.000 kroner, før skatt, melder bt.no.

Har "shoppet" rundt

En som har fulgt med er 32 år gamle Håkon Vinnem. Da han og konen i mars i år kjøpte sin første felles bolig, en 98 kvadratmeter stor leilighet i Bergen til 2,6 millioner kroner, valgte han å låne pengene fra Telemark-baserte Skandia Direktebank.

— Jeg søkte rundt på nettet og fant ut at de var blant de billigste, forteller Vinnem.

Oversikt fra finansportalen.no viser at kun Sparebank 1 Lom og Skjåk kan tilby billigere rente enn Skagerak Direktebank. De to bankene tilbyr en effektiv rente på henholdsvis 3,46 prosent og 3,50 prosent. Dyrest er Stadsbygd Sparebank med 4,76 prosent.

Vinnem tror ikke han bytter bank med det første.

— Jeg har slått meg til ro med at Skagerak tilbyr meg en god pakke.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook!

Staavi: - Utrolig enkelt

Det lønner seg med andre ord å følge med.

— Bankene vil aldri lage konkurranse i bankmarkedet, det er det forbrukerne selv som må sørge for, sier sjefredaktør Tom Staavi i økonomibladet Dine Penger til bt.no.

Staavis mantra er krystallklart:

— Boliglån er et helt utrolig lett produkt å sammenligne. Du skal jage den laveste renten i bankmarkedet og kjøpe det produktet hvor rentetallet er lavest.

Til tross for at det aldri har vært enklere å bytte bank og å skaffe seg prisinformasjon, har andelen kunder som skifter bank ligget flatt over flere år.

- Noen er sløve

Ifølge en undersøkelse gjennomført for Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), bytter nå fem prosent av kundene bank i løpet av et år. Det er like mange som seks år tidligere.

— Noen lånekunder er aktive og flinke til å sørge for at konkurransen i bankmarkedet fungerer ok. Den andre gruppen er nok betydelig sløvere og lever med den banken de en eller annen gang fikk et lån i, sier Staavi.

Han advarer dem som har boliglån om å sovne hen og tro at de alltid vil ha den beste renten.

— Det er lett å bli parkert hvis du ikke passer på. Det er ikke nødvendigvis slik at banken passer på at din rente er konkurransedyktig til enhver tid.

Gir konkrete lånetilbud

Finansportalen.no er et nettsted som raskt gir forbrukerne en oversikt over de beste lånetilbudene.

Det er imidlertid ingen garanti for at alle kan få den laveste renten en bank har å tilby. Det kan avhenge av din kredittverdighet og betalingsevne. Fordelen med nettstedet er at det er enkelt å bruke, og raskt gir deg en god pekepinn.

Dine Penger og Schibsted står bak nettstedet penger.no, hvor forbrukerne gratis kan få konkrete lånetilbud fra tre ulike banker.

— Det gir deg et godt svar på hvilken lånetroverdighet du har. Du kan enten ta ett av disse tilbudene, eller gå ut i markedet og forhandle med disse tilbudene i hånden, sier Staavi.

- Følg med nå

Han mener ikke at dette er noe den vanlige forbruker skal gjøre ukentlig eller månedlig. Men når det er bevegelse i bankmarkedet, er det viktig å være på vakt.

— I disse dager er det en del dynamikk i markedet fordi styringsrenten fra sentralbanken er lav, samtidig som risikopåslaget er fallende, sier Staavi.

En kompliserende faktor er at bankene gjennom det nye regelverket Basel III må øke sin egenkapital. Det har vært et argument fra bankenes side om at de må øke marginene.

— I slike perioder er det viktig at forbrukerne er på ballen og sørger for at konkurransen mellom bankene fungerer, sier Staavi.

Ifølge Dine Penger-redaktøren må ikke forbrukerne uten videre akseptere bankenes premiss om at de nye bankkravene gjør at marginene må opp. Andre alternativer er at bankene kutter kostnader eller senker utbytte til eierne.