- Vi ønsker fortsatt å være i Bergen

Men TV 2-sjef Olav T. Sandnes sier at staten må bla opp for at det skal skje.

MEDIA CITY: TV 2 har planer om å flytte inn i det nye mediebygget Media City i Bergen. På bildet, TV 2-sjef Olav Sandnes. Foto: ØRJAN DEISZ

  • Kjetil Gillesvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Neste år feirer TV 2 at de har eksistert i 25 år. Det skjer samtidig som at kanalens fremtid i Bergen er helt i det blå.

Frøy Gudbrandsen:

Les også

Ha det, Bergen?

— Vi er klare på at vi fortsatt ønsker å være en kommersiell allmennkringkaster med sete i Bergen, sier Sandnes, og peker på at regjeringen nå jobber med en permanent kommersiell allmennkringkasteravtale.

Den saken er ventet å komme før jul. Avtalen

Les også

de sa nei til torsdag

var kun midlertidig.

— Da er det viktig at det kommer avklaringer. Vi opplever at denne søknaden er en uttynning av dagens allmennkringkasterbegrep, sier Sandnes.

Bakgrunn:

Les også

Skjebnedag for TV 2 i Bergen

Ønsker flere krav

TV 2-sjefen har satset høyt i arbeidet med å få på plass en ny, permanent kommersiell allmennkringkasteravtale. Torsdagens nei viser at han ikke har lyktes med sin strategi – i alle fall ikke foreløpig.

— Vi mener at det fortsatt må være en relevant motytelse mot de oppdragene en påtar seg. Det har det vært siden 1992, sier Sandnes.

Hovedkontoret i Bergen er et eksempel på en slik motytelse.

Eierne av TV 2 fikk monopol på å sende reklamefinansiert fjernsyn. Til gjengjeld kunne staten stille en rekke krav om lokalisering, nyheter, barne-TV og norskspråklig innhold, for å nevne noe.

Historisk sett har TV 2-ledelsen ønsket minst mulig forpliktelser. Nå mener derimot TV 2-sjefen at den midlertidige avtalen inneholdt for få krav – kun hovedkontor i Bergen og nyhetsproduksjon.

Les også:

Les også

Uklart om TV 2 vil fortsette som allmennkringkaster

DIREKTE: På Nøstet i Bergen ligger TV 2s hovedkontor. Her får de ansatte på desken budskapet om at TV-kanalen sier nei til ny avtale med regjeringen, torsdag. Foto: GURO VALLAND

— Politikernes ansvar

— For å være et reelt alternativ til NRK mener TV 2 at en kommersiell kringkaster må kunne tilby noe mer enn daglige nyhetssendinger fra Bergen, sier Sandnes.

- Hva slags allmennkringkasterkrav ønsker du deg?

— En kan jo skjele til dagens avtale. Men dette er det politikernes ansvar å utforme. Det en kan si er at dagens avtale er en bredere avtale med flere forpliktelser.

- Kan du være litt mer konkret på hva slags punkter du ønsker inn i avtalen?

— Jeg går ikke inn på detaljer. Men det skal jo være slik at de som er nyhetsunnvikere også blir eksponert for nyheter.

Les også:

Les også

- Vil ikke kunne konkurrere med NRK på nyheter

FØRSTE GANG: Dan Børge Akerø ledet åpningsshowet "For første gang" på TV 2s første sende dag for 24 år siden. Her med Jon Ola Sand. ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ

Flytter inn i Media City

Les også

Hver gang TV 2 og staten forhandler om ny avtale, skjer det samme: TV 2-sjefene truer med å flytte fra Bergen.

Sandnes er klar på at TV 2s hovedkontor ikke står i fare så lenge de ønsker å få på plass en permanent avtale.

— Vi setter vår lit til at en ny kommersiell allmennkringkasteravtale vil ha levelige vilkår i Norge.

- TV 2 har planer om flytte inn i Media City i 2017. Hva skjer med de planene?

— Det vi har fokus på nå er den politiske saken til høsten. Vi har håp om at det vil komme relevante avklaringer der. Men vi fortsetter som før. Vi har ingen planer om å gjøre noe annet enn å flytte inn i Bergen Media City.

- Du uttaler til TV2.no at merkostnadene som følge av allmennkringkasteroppdraget må dekkes, men ber ikke om statsstøtte. Hvordan skal vi forstå det?

— Vi ønsker å sikre at det også er fordeler for en kommersiell allmennkringkaster.

- Hvor stort er dette beløpet som dere ønsker i kompensasjon?

— Det kan vi ikke svare på nå. Det er avhengig av utformingen av avtalen. Men dersom vi søker, så vil vi tilby en transparent modell, sier Sandnes.

Les også:

FREMTIDEN: Store ord har vært brukt om Media City Bergen i Lars Hilles Gate. Foreløpig er lokalene under bygging, men etter planen skal 1200 journalister og andre mediefolk flytte inn i august neste år. De kommer fra BA, BT, NRK, Vizrt og flere andre, men den største leietakeren av de alle er TV 2. Nå spørs det hvor mange som blir med på flyttelasset fra Nøstet.

Sliter med utbytte

Høyres finanspolitiker Sigurd Hille sier at han ikke er overrasket over at TV 2 ikke har søkt.

Årsaken til det er at TV 2-sjef Olav T. Sandnes, gjennom kravet om økonomisk kompensasjon, har innfridd et helt nytt prinsipp i mediepolitikken.

— Vi har i dag en pressestøtteordning. Der stilles det visse vilkår, som at eierne ikke kan ta utbytte. Dette vil også gjelde TV 2. Vi vet jo at TV 2 har tjent godt og at det er betalt ut store utbytter til eierne de sisteårene, sier Hille og legger til:

— Det er ikke noen «quick fix» i denne saken, men det er vilje til å løse dette. Jeg synes det som har skjedd i dag er ganske naturlig, sier Hille.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Blir det noen igjen i Bergen?

  2. Misnøye med sluttpakkene i TV 2

  3. 15 punkter for å takle omstilling

  4. TV 2 vil flytte avdeling fra Bergen til Oslo

BT anbefaler

20 etterforskere slutter på samme avdeling

– Det er leit at det er stor gjennomtrekk på dette feltet, for dette er noen av de mest alvorlige sakene som…

LES SAKEN