Børsopptur og nedstenging i Sydney

Flere av de toneangivende indeksene i Asia faller markant tilbake onsdag morgen. I Sydney er det langt bedre børsstemning, til tross for at nedstengingen forlenges.

NEDSTENGT: En dame går med munnbind utenfor Olympic Park i Sydney. Nå forlenges nedstengingen av Australias største by til midten av juli.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Slik går de viktigste børsene i Asia- og Stillehavsområdet:

  • Nikkei 225 i Tokyo ned 0,96 prosent
  • Hang Seng i Hongkong ned 0,91 prosent
  • Kospi i Seoul ned 0,6 prosent
  • Shanghai Composite opp 0,63 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore ned 1,61 prosent
  • ASX 200 i Sydney opp 0,9 prosent

Ellers handles ett fat nordsjøolje (brent spot) til 74,5 dollar per fat, ned 0,57 prosent siden midnatt. Oljeprisen har de siste dagene steget i takt med stadige utsettelser av det siste møtet i oljekartellet Opec+.

Den amerikanske lettoljen handles til 73,42 dollar - i går nådde West Texas Intermediate (WTI) det høyeste nivået siden 2014.

Oljekartellet Opec+ har siden torsdag forsøkt å bli enige om produksjonen skal øke fra august, og om avtalen om å kutte produksjonen skal forlenges ut 2022, men har foreløpig ikke kommet til enighet.

Sydney forlenger nedstenging

I morgentimene har det kommet nedslående nyheter for befolkningen i Australias største by hvor myndighetene nå forsøker ås lå ned et utbrudd av delta-varianten av coronaviruset. Dermed forlenges den nåværende nedstengingen til 16. juli, melder Sydney Morning Herald. Avgjørelsen kommer etter at det ble rapportert om 27 nye smittetilfeller tirsdag.

– Delta-viruset er en «game changer», og det er ekstremt smittsomt, sier delstatsminister Gladys Berejiklian, ifølge samme kilde.

Nedstengingen skal ha vært «uunngåelig» på grunn av utbruddet av det smittsomme viruset, ifølge flere epidemiologer, skriver The Guardian.

Australia har under pandemien hatt en visjon om nær nullsmitte av coronaviruset, og har vært gjennom flere korte perioder med strenge smitteverntiltak. Landets grenser har praktisk talt vært stengt i 15 måneder, men foreløpig er bare ni prosent av den voksne befolkningen fullvaksinert, ifølge Washington Post.

Nedstengingen startet 26. juni, og siden delta-utbruddet er det oppdaget 330 smittetilfeller i Sydney - det er den verste smitteperioden for storbyen så langt i år, melder BBC. Totalt har Australia færre enn 31.000 smittetilfeller og 910 dødsfall som følge av coronaviruset, skriver samme kilde.

Børsopptur i Australia

Likevel stiger Sydney-børsen markant i morgentimene. Ifølge Trading Economics er det særlig teknologi- og helsesektoren som står for oppgangen. Kapitalforvalteren Challenger styrkes mer enn 13 prosent i morgentimene og er blant dagens vinnere, skriver Reuters. Dette etter at investeringsfondet Apollo Global Management og pensjonstjenestetilbyderen Ahene sikret seg en eierandel på 18 prosent i selskapet, melder Trading Economics.

Ellers falt den australske serviceindeksen (APSI) fra 61,2 til 57,8 i juni. Foregående måneds måling var den høyeste på tre år, og den nåværende indeksmålingen er den svakeste siden februar. Dette skal skyldes effekten av nedstenging i flere områder, skriver samme kilde i en oppdatering.

Les også

Sydney stenger ned på grunn av Delta-utbrudd

Samsung øyner resultathopp

Elektronikkgiganten Samsung melder nå om en kraftig forbedring av driftsresultatet i årets andre kvartal.

Selskapet skriver at sterkt stigende etterspørsel etter minnebrikker har motvirket effekten av den globale mangelen på datachips, eller halvledere. Som et resultat av dette øyner Samsung et hopp i driftsresultatet på 53 prosent i andre kvartal, og estimerer et driftsresultat på rundt 11 milliarder dollar, skriver Wall Street Journal. Samtidig ser selskapet et hopp i prosjektomsetning på 19 prosent. Resultatene er i sterk kontrast til utviklingen tidlig under pandemien, da Samsung så et tosifret fall i omsetning. Aksjen faller imidlertid 0,62 prosent i morgentimene.

Nedturen fortsetter for Softbank

Softbank faller videre med 0,72 prosent onsdag morgen etter at konglomeratet, som er tungt inne i det Uber-aktige transportselskapet Didi, falt hele 5,4 prosent i går. Utviklingen kommer etter at kinesiske myndigheter har begrenset bruken av Didi inntil selskapet gjennomfører en datasikkerhetskontroll. Sistnevnte falt hele 22,2 prosent på New York-børsen i går, noe som later til å ha gått ut over børsnykommerens største eier.

Softbank har de siste månedene blitt en slags norgesvenn med tunge investeringer i selskaper som Kahoot og Oda. I april gikk et av deres to fond, Softbank Vision Fund 2, inn med én milliarder kroner i den nettbaserte dagligvarebutikken.

I går var det også slutt på rekordtrenden for den brede S&P 500-indeksen i USA da den falt 0,2 prosent - det er første gang den siste handelsuken at indeksen ikke stiger til ny rekord, ifølge CNBC. Børsdagen endte i triumf for netthandels- og skygiganten Amazon som steg hele 4,6 prosent til ny toppnotering etter nyheten om at Pentagon, hovedkvarteret til det amerikanske forsvarsdepartementet, ifølge CNCB har avlyst en kontrakt for skybaserte tjenester på nær 10 milliarder dollar.

Publisert: