Hovedtillitsvalgt i Equinor: – Usikkerheten er stor blant ansatte

Corona-kutt i oljebransjen rammer arbeidstagere. I Equinor meldes det om intern uro.

«HVA SKJER?»: Per Martin Labråthen er konserntillitsvalgt for Industri Energi. Han får mange henvendelser fra usikre ansatte som lurer på hva som skjer med dem, nå som Equinor skal kutte stillinger.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Equinor skal, som E24 skrev torsdag, kutte 30 prosent av ansatte i letevirksomheten. Kuttmeldingen kom på et allmøte denne uken, der ansatte ble informert om hvordan kostnadene skal ned fremover.

Per Martin Labråthen er konserntillitsvalgt for Industri Energi. Han har fått mange spørsmål fra kolleger som lurer på hva som skjer med dem etter gårsdagens kuttmelding.

– Usikkerheten er stor blant de ansatte. Jeg får mange henvendelser på at folk er usikre. De lurer på hva som skjer med dem der de er plassert, enten det er i Norge eller andre steder, som USA, sier Labråthen på telefon med E24.

Equinor kutter 30 prosent av ansatte i letevirksomheten

Uro i selskapet

Equinor har sagt at det er snakk om flere hundre stillinger i denne runden.

Kuttene blir enda større i USA og Storbritannia, der Equinor reduserer arbeidsstyrken med rundt 50 og 60 prosent.

Labråthen, som også sitter i styret til Equinor, sier at usikkerheten ikke bare er stor blant de ansatte i letevirksomheten, men også i andre forretningsområder.

– Leting var først ute med mer eksakte tall. Det medfører at vi som tillitsvalgte får en lang rekke spørsmål på hva dette betyr. I første omgang får vi ta dette med bedriften.

Labråthen forteller at de ennå er tidlig i prosessen. Selskapet går nå gjennom organisasjonen, med tanke på å effektivisere og kutte kostnader.

– De har kommet med et forslag for å få ned kostnadene og bemanning frem til 2022, sier Labråthen, som påpeker at problemet strekker seg utover Norges grenser.

Equinor-sjefen: Jobber med nedbemanning og effektiviseringEquinor-sjefen om dobbeltsmellen for olje: – Vil prege industrien lenge

Tiltakspakke

Equinor går inn i en rekke av oljekjemper som kutter stillinger for å senke kostnadene.

Britisk-nederlandske Royal Dutch Shell kutter inntil 9.000 stillinger, meldte selskapet tidligere denne uken. London-baserte BP varslet nylig et kutt på 10.000 jobber.

Det er viktig at selskapet nå kommuniserer hvordan de har tenkt å løse situasjonen, ifølge Labråthen

Fagforeningen skal nå utarbeide en pakke med virkemidler, som kan inneholde videreutdanning, kompetanseheving, skifte av arbeidsplass og arbeidsinnhold.

– Så får vi se hva vi kan få.

Labråthen understreker at kuttene i letevirksomheten har et tidsperspektiv ut 2022, slik at de har noe tid på å få på plass de nødvendige tiltakene.

Norge gir milliarder til korrupte land, men vet ikke om pengene havner i feil henderEr det logisk at BWO håver inn penger, og stuper på børsen?

Oljekrise

Coronapandemien har sendt oljen ned til rundt 40 dollar fatet, fra 66 dollar ved nyttår.

Samtidig truer et grønt skifte i horisonten, med økt usikkerhet om verdien av fremtidige olje- og gassinvesteringer.

Equinor jobber med en større effektivisering, noe som fører til nedbemanning, meldte selskapet i sommer.

– Det er noe som pågår i alle forretningsområder. Vi ser at vi må fortsette å bli stadig mer effektive, sa Equinor-sjef Eldar Sætre i forbindelse med resultatfremleggelsen for andre kvartal.

«Noen av vitnemålene var av så sterk kost at de ville rammet Phillips Petroleum hardt og stilt selskapet i et dårlig lys».Det startet med olje og gass. Nå er de kåret til verdens mest bærekraftige selskap.
Publisert: