Equinor kutter 30 prosent av ansatte i letevirksomheten

På et allmøte denne uken ble Equinor-ansatte informert om konsekvensene av mer effektivisering: Før 2023 skal nær én av tre ansatte i letevirksomheten bort.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

«Dette har vært vanskelige beslutninger å ta, fordi de får konsekvenser for mange mennesker på tvers av det tette fellesskapet i Leting. Samtidig er det nødvendig for å styrke vår konkurransekraft».

Det uttaler fungerende konserndirektør Tore M. Løseth i Leting i en intern melding som ble sendt ut etter allmøtet.

E24 har fått tilgang til meldingen, hvor Equinor vektlegger at de borer færre brønner enn før og investerer langt mindre i oljeleting, og at de derfor ønsker å effektivisere «basert på dagens aktivitetnivå».

Utgjør «flere hundre»

Kuttene innebærer at den globale arbeidsstyrken i Equinors letevirksomhet kuttes med «om lag 30% innen utgangen av 2022».

Pressetalsmann Erik Haaland i Equinor bekrefter kuttene når E24 tar kontakt om meldingen.

– Hvor mange er 30 prosent?

– Vi ønsker ikke å gå inn i konkrete tall. Vi har oppgitt prosentsats i meldingen, og så vil prosessen styre hvilket tall vi ender på, sier Haaland.

– Men er det hundretalls? Flere tusen?

– Vi ønsker altså ikke si et antall, men jeg kan si at det er snakk om flere hundre stillinger.

E24 var torsdag kveld i kontakt med flere ansattrepresentanter, men lyktes ikke å få noen til å kommentere kuttene.

Vil omplassere norske ansatte

Equinor skisserer ekstra store kutt i USA og Storbritannia, med en reduksjon i arbeidsstyrken på henholdsvis rundt 50 og 60 prosent.

Her i Norge varsler oljekjempen 30 prosents kutt i arbeidsstyrken på Leting.

Les også

Equinor: Brann og gasslekkasje på to ulike steder

«Målet er å håndtere disse reduksjonene på best mulig måte, i tråd med lokale krav. Ansattrepresentanter og verneombud har vært involvert i prosjektet, og Work Council i Storbritannia har også vært informert», skriver Equinor i internmeldingen.

– Vil dere bruke oppsigelser eller sluttpakker?

– Dette vil variere fra sted til sted. I Norge vi vi prioritere naturlig avgang og omplassering i andre deler av Equinors virksomhet. Andre områder blir det sluttpakker, sier Haaland.

I internmeldingen uttaler Leting-sjefen at virksomheten alltid har vært viktig for verdiskapningen i Equinor.

«Det er det fortsatt, og det vil det fortsette å være. Vår klare ambisjon er å beholde en høyt kvalifisert og dyktig leteorganisasjon med mandat til å fortsette å forme vår fokuserte olje- og gassvirksomhet, gjennom å levere fat med høy verdi som kan bli produsert med lavere utslipp», uttaler Løseth.

Equinors leteprogram i 2020 består at en portefølje med 30–40 brønner, opplyser selskapet.

Publisert: