DNB risikerer bot på 400 millioner kroner
Norges største bank er mistenkt for å ha brutt hvitvaskingsloven.

Finanstilsynet gjennomførte i februar 2020 et ordinært hvitvaskingstilsyn i DNBs virksomhet i Norge.
Nå har banken fått en foreløpig rapport, og snart kan det komme en saftig bot.
– Dette gjelder ikke mistanke om hvitvasking. Det de varsler gebyr for er mangelfull etterlevelse av hvitvaskingsloven, etter å ha sett på hvilke tilsyn vi har, hvordan vi tar risikovurderinger, og om vi har gode nok rapporteringer, sier Thomas Midteide, konserndirektør for kommunikasjon i DNB.
Finanstilsynet vurderer å ilegge DNB et administrativt overtredelsesgebyr på 400 millioner kroner.
Dette utgjør om lag 7 prosent av det maksimale beløpet Finanstilsynet kan ilegge, og 0,7 prosent av DNBs omsetning.
Konstant kamp mot kriminelle
DNB tar kritikken fra Finanstilsynet «svært alvorlig». Både før og etter tilsynet i februar oppgir landets største bank at de har kontakt med norske myndigheter.
– Finanstilsynet fører tilsyn med alle banker, så med jevne mellomrom har de tilsyn på ulike saksfelt. Dette handler om arbeidet vårt mot hvitvasking, som er en veldig viktig del av det å drive bank, understreker Midteide.
Les meldingen fra DNB herBanken opplyser til E24 at den har tatt omfattende grep og investeringer de siste årene for å redusere risikoen for å bli misbrukt av kriminelle.
– Kampen mot økonomisk kriminalitet er veldig viktig for DNB. Vi jobber hele tiden med å bli bedre, men det gjør det kriminelle også. Det er en fight som pågår hele tiden, sier konserndirektøren.
Han forteller at det gjenstår å se om DNB må betale gebyret på 400 millioner.
– Nå skal vi forklare vårt syn på saken, og det kommer nok til å ta noen måneder før det blir avgjort. Årsaken til at vi går ut med det nå er fordi vi føler det er mer ryddig med tanke på å opplyse markedet i forkant, sier Midteide.