Beste brislingfiske på årevis

Brislingfisket har til nå i sesongen vært åtte ganger større enn på samme tid i fjor.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

– Båtene som satser på brisling blir nok fornøyde hele gjengen i år, sier Knut Torgnes, som er salgsdirektør i Norges Sildesalgslag.

Til nå i august er det tatt opp vel 800 tonn brisling, opplyser Sildesalgslaget. Gjennom hele august i fjor var fangsten bare 161 tonn.

– Det er veldig fint at et fiskeri som har holdt på i flere hundre år fremdeles er kommersielt interessant, sier Torgnes, som selv er tidligere brislingfisker.

Fisket etter brisling på Vestlandet og i vestlandsfjordene har generelt vært dårlig de siste årene. Forventningene fremfor årets sesong var derfor heller ikke store.

Men allerede under prøvefisket i starten av måneden viste det seg at fangstene var gode.

– Det var også en fantastisk fin kvalitet på fisken. Han var fet, og det er viktig for i fettet ligger det mye smak. Han hadde også en grei størrelse, forteller Torgnes.

Størrelsen ligger i snitt på mellom 75 til 100 brisling pr. kilo. I hovedsak er det Rieber & Søn-konsernet som kjøper brislingen for å selge den som King Oscar-sardiner.

Knut Torgnes sier at det historisk ikke er uvanlig at volumet svinger mye fra år til år.

– Brislingen er lunefull, og fjordene store. Det har vært sesonger hvor det knapt er tatt opp en eneste brisling i Hardangerfjorden, og så blir fangsten 1000-1500 tonn året etter, sier han.

Fiskerne får 5,50 kroner per kilo for brisling som King Oscar kommer og henter med brønnbåt. Tar de fangsten om bord og frakter den til Bergen, får de 6,90 kroner per kilo.

– Fiskerne vil nok si at de burde hatt mer, og det skulle bare mangle. Men prisene har hatt en jevn økning de siste årene, sier Knut Torgnes.

Publisert:

Les mer om dette temaet