Regjeringen vil ikke komme med en lønnsstøtteordning nå

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har onsdag hatt møte med partene i arbeidslivet, som de siste dagene har krevd en form for lønnsstøtte til bedrifter som rammes av de nye tiltakene.

Jan Christian Vestre møtte NHO, Virke og LO fredag forrige uke for et første møte om tiltak for å kompensere for tap i næringslivet. Onsdag møter han partene igjen for å diskutere veien videre.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Dere vet at det er ønske om en lønnsstøtteordning. Det har ikke vært en del av regjeringens opplegg nå. Vi mener at de tiltakene vi har presentert så langt, er kraftfulle og vil ha stor effekt, sier Vestre etter møtet.

Næringsministeren sier også at regjeringen merker seg partenes innspill og vil vurdere om og hvordan det eventuelt skal gjøres mer.

– Det vil også være veldig avhengig av hvordan situasjonen utvikler seg de neste dagene og de neste ukene. Det er veldig viktig at smitteverntiltakene henger sammen med de støtteordningene vi stiller opp med for næringslivet, sier Vestre.

Før regjeringen gikk ut og innførte strengere coronatiltak, sa næringsministeren til E24 at regjeringen nå vil gjeninnføre kompensasjonsordningen for næringslivet. Ordningen vil gjeninnføres med små justeringer og vil foreløpig gjelde for november og desember.

Kompensasjonsordning

Til E24 forklarer Vestre at han har fått en del innspill under dagens møte for hvordan de skal utforme den nye ordningen.

– Jeg må få litt tid. Smitteverntiltakene kom i går, og vi hadde de første tiltakene på plass i går, og det er ikke betalt ut en eneste krone av denne nye ordningen ennå. Så jeg trenger litt tid på å gjøre det ordentlig, men den vil bli justert i forhold til den ordningen som var sist. Såpass kan jeg si, sier Vestre.

Næringsministeren har satt i gang en gjennomgang og vil ta med seg tilbakemeldingene før den nye ordningen rulles ut.

– Vi hadde jo ikke planer om å innføre denne ordningen igjen, vi trodde at situasjonen var under kontroll. Når vi nå på veldig kort tid må stramme inn på tiltakene, er det viktige budskapet til næringslivet at det blir forutsigbarhet.

– Men vi har også vært tydelige på at den kommer til å se litt annerledes ut, sier Vestre.

Savner lønnsstøtteordning

LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier at de skulle ønske seg en plan om å få satt i gang en lønnsstøtteordning.

– Vi erfarer nå at det er permitteringsvarsler som ligger klar til å bli sendt ut, og vårt mål er på å få plass ordninger som gjør at dette ikke blir iverksatt, sier Følsvik til E24.

– Er du skuffet over at dette ikke kom på plass i dag?

– Jeg hadde håpet at vi skulle få en tydeligere melding på det, men samtidig opplever jeg at statsråden inviterer til videre arbeid, og det skal vi selvfølgelig være med på, sier LO-lederen.

NHO-sjef Ole Erik Almlid sier at det er bra med en kompensasjonsordning, men også de vil ha på plass en lønnsstøtteordning.

– Vi opplever at vi blir lyttet til, men vi må få klare svar på et tidspunkt, sier Almlid.

– Lønnsstøtteordningen er tidskritisk. Det må på plass så vi unngår at dette blir vondt for mange, fortsetter han.

– Utålmodige

Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen sier til E24 at de har god dialog med regjeringen.

– Vi fikk fremført viktige synspunkter om de tingene vi er opptatt av, som justeringen av den nasjonale kompensasjonsordningen, lønnsstøtteordningen og utsatte skatter og avgifter, sier Horneland.

– Så er vi utålmodige, spesielt når det gjelder lønnsstøtte, sier han.

Horneland sier Virke har kommet med flere innspill til hvordan den nye kompensasjonsordningen kan se ut.

– Vi har vært tydelige på at vi er glad for at den er gjeninnført. Men vi har signalisert et lavere nivå, som nå ligger den på 40 prosent, sier Virke-sjefen, som henviser til hvilket omsetningskrav som ligger til grunn for hvem som får utbetalt støtte.

Regjeringen gjeninnfører kompensasjonsordningen for næringslivet

Flere økonomiske grep

Regjeringen kom med flere økonomiske grep under pressekonferansen tirsdag kveld.

  • Den kommunale kompensasjonsordningen skal styrkes med ytterligere 1 milliard kroner. Dette kommer i tillegg til de 200 millionene som allerede er satt av.
  • Kompensasjonsordningen innføres med små justeringer. Det blir mildere krav til omsettingsfall og at maks utbetaling blir noe lavere.
  • I tillegg videreføres flere sektorspesifikke ordninger, og gjeninnføringen av blant annet flypassasjeravgiften utsettes til april.

Vestre vil ha tett dialog med NHO, LO og Virke, og flere tiltak diskuteres fortløpende.

LO: Tilliten til kontantstøtteordningen er svekket
Publisert: