SAS etablerer nytt datterselskap

I tillegg endrer flyselskapet navn på et allerede eksisterende datterselskap, skriver DN.

SAS-fly av typen Airbus A320neo ved Bergen Lufthavn Flesland.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Flyselskapet SAS endrer navn på SAS Ireland til SAS Connect, og etablerer datterselskapet SAS Link, tidligere kjent under prosjektnavnet «SAS Midsize», skriver DN, som viser til en internmelding i SAS tirsdag.

Ifølge avisen må oppsagte piloter og kabinansatte søke jobb på nytt i disse selskapene.

Permitterte er tilbake

SAS har måtte halvere arbeidsstokken under coronapandemien, og latt rundt 5000 ansatte gå.

Pressesjef John Eckhoff i SAS påpeker imidlertid at alle permitterte SAS-ansatte nå er tilbake i jobb.

Pressesjef John Eckhoff, SAS.

– Alle våre flyvende ansatte som har vært permittert er tilbake i sin «gamle» jobb. Dersom norske, arbeidssøkende cabin crew eller piloter ønsker, kan man selvsagt som alle andre søke på jobb i datterselskapene, sier Eckhoff til E24.

Både Connect og Link skal bemannes med mannskap som blir direkte ansatt i disse selskapene. Det internasjonale bemanningsselskapet CAE Parc Aviation vil bistå i rekrutteringsarbeidet, opplyser SAS til E24.

Leder av pilotforeningen NSF i SAS, Christian Laulund, presiserer imidlertid overfor E24 at SAS opplyser internt at piloter og kabinansatte i SAS Connect, skal være ansatt i et heleid bemanningsselskap kalt SAS Connect Crew Services, og ikke flyselskapet SAS Connect.

I en tidligere versjon av denne saken, ble DN sitert på at det nye mannskapet ville bli ansatt av CAE. Dette er feil.

Les også

Nok en lavprisaktør angriper Stockholm

Begge selskapene skal fylles med egne fly og mannskap stasjonert på SAS’ største knutepunkt, der København er først ut.

Fire enheter

Det danske reiselivsnettstedet CHECK-IN.dk varslet tirsdag at SAS i internmeldingen bekreftet opprettelsen av fire «produksjonsplattformer», herunder Connect og Link. Tre av dem ville være en del av SAS.

– For bedre å avspeile formålet og omfanget av hver plattform endrer SAS navnene på plattformene for å gi dem beskrivende virksomhetsnavn. Begrunnelsen bak dette er for å fremheve at alle plattformene har komplementære roller og er avgjørende for SAS’ fremtidig eksistens, sier pressesjef Alexandra Lindfren Kaoukji i SAS i e-post til CHECK-IN.

Les også

SAS-sjefen: – Kommer meg ikke inn i Norge

SAS Link vil i første omgang ha en flåte på seks mindre fly av typen Embraer E195-E1, som leveres i første halvår 2022, ifølge nettstedet.

Flytypen kan konfigureres til 116–124 seter, mot 148 seter for Boeing 737–700, og 180 seter for Airbus A320neo som SAS har bestilt 80 av.

Embraer E195 fra den brasilianske flyprodusenten Embraer.

Får nytt navn

Den tredje interne virksomheten er hovedvirksomheten, som i dag heter SAS Scandinavia.

Enheten skal imidlertid få et annet navn, ettersom både Link og Connect også vil generere flytrafikk i Skandinavia, ifølge CHECK-IN.

Den fjerde produksjonsenheten er ekstern, og inkluderer leieaktiviteter av fly og mannskap (wet lease) med underleverandører som irske CityJet og estlandske Xfly/Regional Jet, ifølge nettstedet.

Dermed får SAS tre såkalte Air Operators Certificates (AOC), herunder SAS Connect, SAS Link og SAS Scandinavia, påpeker FinalCall.

De tre flyselskapene skal drives individuelt, men ikke markedsføres da alle flyginger markedsføres som SAS.

Saken fortsetter under bildet

SAS-sjef Anko van der Werff

Må bli mer fleksibelt

Da den nye SAS-sjefen Anko van der Werff la frem sitt første SAS-kvartalsregnskap tidligere denne måneden var han tydelig på hva som ville være hans fremste oppgave fremover.

– Det viktigste er først og fremst å sørge for at SAS er et fleksibelt selskap. Ingen vet hvor lenge og hvordan denne pandemien kommer til å utvikle seg, og vi må være konkurransedyktige, sa Van der Werff til E24 på tidspunktet.

Han la til at kundene endrer sine reisevaner, og at SAS må kunne svare på disse endringene.

Publisert: