Høyeste strømpris noensinne for andre dag på rad

Strømprisen blir nesten fem kroner kilowattimen i snitt i Sørvest-Norge onsdag.

Kraftledninger ved en gård på Skedsmokorset nordøst for Oslo. Strømprisen holder seg høy også på Østlandet, selv om det er klart dyrest i sørvest.
Publisert: Publisert:

Sørvest-Norge får igjen den klart dyreste strømmen i landet i morgen. Snittprisen gjennom døgnet blir 4,90 kroner kilowattimen, viser foreløpige tall fra Nord Pool.

Det er den høyeste døgnprisen i Norge noensinne.

Det er også andre dag på rad med prisrekord.

Den dyreste timen i Sørvest-Norge er klokken 22–23 i kveld, da strømprisen kommer opp i 5,26 kroner kilowattimen. Prisen er også over fem kroner mange andre timer gjennom døgnet.

Kaller inn Stortinget til møte om strømtiltak

Prisområdet i Sørvest-Norge har hatt langt dyrere strøm enn resten av landet den siste tiden. Prisen har også vært høyere enn i resten av Sør-Norge, der strømprisene også har vært høye. Noe av forklaringen er at det er særlig lite vann i magasinene i dette området.

Østlandet og Vestlandet får også dyr strøm onsdag, selv om prisen er noe lavere enn i sørvest. I området som blant annet dekker Oslo blir døgnprisen 2,98 kroner kilowattimen, mens den blir 2,88 kroner kilowattimen i området rundt Bergen.

Høye gasspriser

Alle de tre områdene i Sør-Norge påvirkes av energikrisen i Europa og de høye gassprisene på kontinentet, som igjen påvirker strømprisen der. Sør-Norge er koblet på det europeiske markedet gjennom flere utenlandsforbindelser.

Kraftanalytiker Marius Holm Rennesund sier at driverne nå er de samme som de har vært en stund.

– Det er fortsatt veldig lite vann i magasinene i Sør-Norge. Så er kraftprisene på kontinentet ekstremt høye. De drives i stor grad av gasspriser, de har steget de siste dagene. EU har bestemt at de ønsker å fylle lagrene til 80 prosent innen 1. november, og det har gjort at det er mye etterspørsel etter gass i Europa, sier Rennesund til VGTV tirsdag formiddag.

Les også

Vurderer å flytte nordover: – En konsekvens av strømprisene

I tillegg er det noen mer kortvarige drivere som bidrar til å dra opp strømprisene.

– Det er vedlikehold på Troll-feltet på norsk sokkel, som også gjør at det kommer mindre gass til Europa. Og da stiger gassprisen og kraftprisen der og det påvirker oss i Sør-Norge, sier Rennesund.

Ett øre i Nord-Norge

I Nord-Norge og Midt-Norge holder prisen seg på langt lavere nivåer. Det er fremdeles dyrere i Midt-Norge, med en døgnpris på rundt 30 øre kilowattimen. I Nord-Norge er snittprisen fortsatt rundt ett øre kilowattimen.

Disse to områdene har i motsetning til Sør-Norge fullere vannmagasiner enn normalt.

Kraftprisen hos Nord Pool er oppgitt utenom nettleie, avgifter og påslag til strømselskapene. Nettleien varierer mye mellom ulike nettselskaper. Eventuell strømstøtte trekkes også fra på strømregningen.

Publisert: