Staten kan være mer enn 100 mrd. i minus på olje og gass i Barentshavet

Totalkostnaden for staten er rett i underkant av 140 milliarder kroner så langt, ifølge Fiskeribladets beregninger.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Beregninger gjort av Fiskeribladet viser at staten siden 1980 kan ha brukt mer enn 100 milliarder kroner på olje og gass i Barentshavet.

Etter at petroleumsnæringen har boret omtrent 130 letebrønner på bunnen av Barentshavet, er kun to felt som er i produksjon så langt, Goliat og Snøhvit.

Fiskeribladet har funnet antallet lete- og produksjonsbrønner som ble boret mellom 1980 og 2019, og ganget det med kostnaden for leteboring, letehull og utvinningsbrønner.

Dermed anslår de at letekostnadene for Barentshavet alene er over 54 milliarder kroner, i tillegg til de nær 20 milliarder kronene som ble brukt før 2010. I tillegg kommer statens andel av letekostnadene ettersom de dekker nær 78 prosent av kostnadene.

Totalkostnaden for staten, for leting og gjennomført og planlagt utvikling av gas- og oljefelt i Barentshavet, er dermed kommet opp i en pris på i underkant av 140 milliarder kroner fra 1980 og frem til i dag, skriver bransjenettstedet.

Fiskeribladet anslår at statens inntekter fra petroleumsvirksomhet i Barentshavet er på om lag 35 milliarder kroner så langt.

Les hele saken her

Les også:

Coronafrykten inntar Oslo Børs på nytt
Publisert