- Mitt artium? Det er en vits, det

Den profilerte advokaten Dag Steinfeld ville aldri kommet inn på jusstudiet i Bergen i dag.

KRITISK RØST: Dag Steinfeld blomstret først faglig da han begynte på jussen, som den gang var et åpent studium. - Jeg fikk en gang høre: Dag, du har et utmerket juridikum, men det er ikke det samme som å bli en utmerket advokat. Du må alltid forutsette at motparten er minst like begavet som deg selv, sier Steinfeld.

  • Guro Valland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Men karakterene han la igjen, er det få som glemmer. Dag Steinfeld har en av de beste juridiske eksamener som noen gang er avlagt i Bergen.

— Jeg drev bare med politikk og gikk omtrent ikke på gymnaset, bortsett fra da vi streiket. Jeg var radikal, men hadde bestemt meg for å studere jus, forteller Steinfeld.

Da han begynte ved juridisk fakultet i Bergen var studiet åpent. Og godt var det - Steinfeld hadde aldri kommet inn i dag.

Les også

Østlands­bølge på prestisje­studium

Les også

Jusstudentene sliter mest med press

— Mitt artium? Det er en vits, det. Det var jækla dårlig, men som student stilte jeg kritiske spørsmål til professorene, både i tide og utide. Jeg har alltid likt å utfordre, og det var viktig å få muligheten, forteller advokaten engasjert.

Puggestudenter

Som profilert forretnings- og strafferettsadvokat, har han fulgt utviklingen av nyklekkede jurister i en årrekke - både i retten og på sin arbeidsplass i advokatfirmaet Wikborg Rein.

— Dagens advokater er blitt forferdelig like hverandre, mener Steinfeld.

Han kjenner seg godt igjen i det som professor Halvard Fredriksen betegner som stadig mer homogene jusstudenter, som bryr seg mer om karakterer enn kritiske spørsmål.

— Hvis løsningen på en oppgave ikke finnes i en bok, da sliter de. Nettopp fordi de har lært seg å pugge i stedet for å tenke systematisk. Og det tror jeg ikke bare er på jussen, men gjennom hele akademia, sier Steinfeld.

Les også:

Les også

Jusskarrieren som gikk rett i jazz

Vanskelig å skille

Etter at jusstudiet gikk bort fra tallkarakterer med desimaler til bokstavkarakterer, forsvant også muligheten til å sile studentene fra hverandre faglig, mener Steinfeld.

— Det gjør at den stille bondestudenten fra Jæren på bakerste benk, han vil man ikke oppdage. I stedet oppdager man de kjekke bærumsguttene på fremste rad, som har samme karakter som bondestudenten, men som i dette eksemplet trolig er dårligere i faget enn bondegutten, sier han, og legger til:

— En god advokat må ha evnen til å betvile fortreffeligheten av sitt eget opprinnelige standpunkt.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Kan få store konsekvenser for gjennomføringen av eksamener

BT anbefaler

Besøk, sykehjem og utesteder – disse reglene gjelder fra fredag

Besøksrestriksjoner på sykehjem og strengere regler for serveringssteder er blant tiltakene i Bergen.

LES SAKEN