Frykter ytterligere kutt og flere oppsigelser

(E24) En perfekt storm traff boligmarkedet i 2022. Boligprodusentenes Forening frykter nå flere oppsigelser og permitteringer.

Salget av nye boliger i Norge falt med 26 prosent i 2022.
Publisert: Publisert:

Tirsdag la Boligprodusentenes Forening frem tall for nyboligsalget i 2022.

Statistikken viser at salget av nye boliger falt med 26 prosent i fjor. Totalt ble det solgt 19.371 boenheter. Det gjør 2022 til det svakeste året for nyboligsalg siden finanskrisen.

Særlig slutten av året var preget av betydelig nedgang. I desember falt salget med hele 50 prosent i forhold til desember 2021:

Flere vurderer å kutte

Bransjen vil få det krevende fremover, mener Boligprodusentenes Forening. Bedrifter må kutte kostnader og tilpasse seg et strammere marked.

Flere boligbyggere sier nå at de vurderer å kutte på grunn av en krevende situasjon, sier administrerende direktør Lars Jacob Hiim til E24.

– Går det mot store nedbemanningsrunder?

– Flere har gått til oppsigelser og permitteringer allerede, og vi frykter at flere må gjøre det – kanskje mer enn det som allerede er gjort, utdyper han.

Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Både Obos og Mestergruppen har allerede nedbemannet. Rett etter nyttår meldte byggprodusenten Moelven ByggModul at de reduserer antall produksjonslinjer fra tre til to.

Blant hytteleverandørene har Tinde og Saltdalshytta måttet si opp ansatte.

– En del går til permitteringer fordi de håper at situasjonen skal snu. På den måten kan de bevare kompetansen sin, sier Hiim.

– En perfekt storm

En rekke negative faktorer påvirket boligmarkedet i 2022.

Økte byggekostnader, høyere rente, inflasjon og redusert kjøpekraft er noen av faktorene Boligprodusentenes foreningen pekte på da de la frem 2022-tallene. I tillegg ble det pekt på at energiprisene, krigen i Ukraina og ettervirkninger av koronapandemien har virket inn på bransjen.

– Det blir nærmest en perfekt storm. Det er veldig mange variabler som slår inn på én gang. Det har vi merket også, sier Thomas Skjennald, kommunikasjonsdirektør i Obos, til E24.

Boligbyggeren avventer nå markedets videre utvikling.

– Det har vært tendens til litt økende aktivitet i januar, så det har definitivt vært bedre enn på slutten av fjoråret, sier Skjennald.

Obos venter nå med å bygge flere boliger. Det rammer blant annet prosjekter på Kløfta, Ammerud og Furuset i Oslo-området.

Før jul måtte Obos si opp 100 ansatte. I forrige uke ble det kjent at landets største boligbyggeselskap utsetter flere boligprosjekter.

– På nyåret i år gikk det et varsel i Sverige igjen. 200 ansatte i produksjonen av trehus – fabrikker som lager moduler – skal skaleres ned mot sommeren, forteller Skjennald.

Han sier Obos i Norge fortsatt har en god reserve på bygging og mange boliger i produksjon.

– Men dersom vi ser at aktiviteten markedet går ytterligere ned, kan det hende videre nedbemanning må vurderes. Dessverre.

Selvaag-sjefen: Verst for entreprenørene

– Vi har foreløpig vært litt heldige og bare utsatt et par prosjekter, sier administrerende direktør Sverre Molvik i Selvaag Bolig til E24.

Boligutviklingsselskapet kun er byggherrebyggherrebestilleren og betaleren, og i de fleste tilfeller eieren av den ferdige bygningen. Det lave salget gjør imidlertid at færre nye boliger igangsettes.

– Det medfører i første omgang arbeidsledighet i entreprenørleddet, for de som bygger boligene, sier Molvik.

Sverre Molvik, administrerende direktør i Selvaag Bolig.

En annen konsekvens av flere utsatte prosjekter nå, er ifølge Selvaag-sjefen at prisene vil øke mer når markedet kommer i gang igjen.

– Tilbudssiden, særlig i Oslo hvor den nå allerede er lav, vil bli lavere. Dermed vil prisene øke ytterligere på sikt, sier Molvik.

Han sier at de høye byggekostnadene foreløpig ikke gjør det lønnsomt å bygge utenfor de store byene.

– Derfor blir tilbudet også relativt lavt i de andre byene. Derfor holder godt oppe også utenfor Oslo.

– Ser du noen ende på situasjonen?

– Ja, dette har vart en stund. Lemping i boliglånsforskriften har gjort at det er bedre salg og flere på visning. Men vi er fortsatt langt fra en normalsituasjon. Byggekostnadene må komme ytterligere ned før man kan friskmelde markedet, sier Selvaag-sjefen.

Publisert: