For to år siden mistet Maria (44) jobben. Nå selger den greske alenemoren arvesmykkene for å få endene til å møtes.

Nedover handlegaten Ermou i Athen er det tett mellom glorete, blinkende neonlys og plakater med påskriften: ”Vi kjøper gull, smykker og gulltenner. Løs dine finansielle problemer hos oss. Kontant betaling”.

De siste månedene har gullkjøpere og pantelånere poppet opp som paddehatter i Athen. I Ermou-gaten er det fem-seks stykker i løpet av et par hundre meter. Noen ligger åpent rett på handlegaten. Andre er bortgjemt oppe i etasjene.

Selger arven

Utenfor en slik pantelåner står Maria. For halvannet år siden mistet hun jobben som advokatsekretær. 44-åringen fikk arbeidsledighetstrygd, men i Hellas varer den bare i ett år. Siden har alenemoren, med to sønner på syv og ni år, vært avhengig av hjelp fra familie og venner.

Nå skal hun selge arvesmykkene.

– Jeg synes det er trist å selge disse smykkene, men det er viktigere å få mat på bordet, sukker Maria som ikke vil oppgi etternavnet sitt eller at vi skal ta bilde av henne.

– Jeg synes dette er litt flaut. Vi var en del av middelklassen, men nå er vi fattige. Det er tøft, innrømmer hun.

Økonomisk nedgang

Den økonomiske nedgangen i Hellas er blitt stadig verre. Det siste året har arbeidsledigheten i Hellas økt med 50 prosent, og ifølge EUs statistikkbyrå Eurostat er den nå 19 prosent. Ungdomsledigheten er hele 47 prosent. Hellas opplever den verste konkursbølgen siden krigen. Ifølge en rapport som Aftenposten skrev om før jul, har 68 000 bedrifter innen handelssektoren gått konkurs det siste året.

Men pantelånere og gullkjøpere har gode tider. I løpet av et år har antall offentlig godkjente pantelånere blitt tidoblet til 224. Flere gullsmeder har også kastet seg over denne muligheten til å tjene penger, og i utstillingsvinduene er det mange som har utplassert plakater: «Vi kjøper gull».

Aftenposten besøker flere av de nye pantelånerne, men det er ingen som vil snakke med oss. Flere medarbeidere sier at de har fått instrukser om ikke å snakke med pressen.

En ung, mannlig medarbeider som jobber for en pantelåner som holder til i en liten leilighet i sentrum av den greske hovedstaden, går til slutt med på å snakke med oss.

Han vil imidlertid ikke si hva han heter, og vi får ikke lov til å ta noen bilder.

– De fleste som kommer hit, har pengeproblemer, og de selger smykkene sine. De færreste pantsetter dem, sier han.

Mange gråter når de kommer hit.

– De selger smykker, gullkors og dåpsgaver. Mange eldre selger også gulltenner. Hvis du er arbeidsledig og ikke har penger til regninger og mat, da har du ikke noe annet valg, mener den unge medarbeideren.

Unngå å bli lurt

Ifølge avisen Kathimerini har det greske forbrukerrådet nå begynt å interessere seg for denne nye trenden. Nylig publiserte de råd og tips på sine nettsider slik at grekere som skal selge smykkene sine, ikke blir lurt. Blant annet bør man holde seg unna kjøpere som lover spesielt høye priser, og man bør veie smykkene på forhånd.

Samtidig har greske myndigheter sagt at de vil inspisere bransjen mer grundig for å sikre at pantelånerne er offentlig godkjent og at de opererer på en korrekt måte.

Nylig avslørte politiet et nettverk av pantelånere som drev med ulovlig handel med gull som de sendte videre til Tyskland. En rekke pantelånere skal også ha unndratt skatt.

Twitter:@pkaale