Den tyrkiske økonomien er blant dem med hurtigst vekst i verden, og Tyrkias økonomiske opptur har gitt landet en god porsjon selvtillit.

Tyrkiske politikere sier landet vil være blant verdens ti største økonomiske stormakter innen 2023. I dag er landet på 17. plass.

— Vi kommer til å passere dem, en etter en, sier visestatsminister Ali Babacan ifølge AFP.

Babacan mener Europas problemer hadde vært løst «innen tre måneder» med tyrkiske ledere ved roret.

Mandag og tirsdag besøker statsminister Jens Stoltenberg (Ap) Tyrkia, hvor han skal ha samtaler med president Abdullah Gül og statsminister Recep Tayyip Erdogan.

- Vil påvirke

Ifølge Babacan har Tyrkia klart å unngå å bli rammet av de store økonomiske problemene i EU, som er landets største handelspartner. Men mange eksperter spår at en nedtur er uunngåelig.

— Det som skjer i Europa, vil påvirke Tyrkia. Dersom Europa blir forkjølet, nyser Tyrkia siden de to økonomiene er så sammenflettet, sier en diplomatkilde til AFP.

Organisasjonen for samarbeid og utvikling i Europa (OECD) spår en kortvarig resesjon i eurosonen i 2012, noe som betyr negativ vekst i flere kvartaler på rad. Ifølge OECD kommer også den kraftige veksten i Tyrkia til å bremse opp, fra 7,4 prosent i 2011 til 3 i år. Andre eksperter spår 1 prosent, mens den tyrkiske regjeringen har anslått optimistiske 4 prosent.

Høy inflasjon

Ekspertene er blant annet bekymret for at Tyrkia samtidig med sin store vekst også har en svært høy inflasjon, som i desember rundet 10 prosent. I tillegg har landet et omtrent like stort budsjettunderskudd.

— Når man har 10 prosent inflasjon eller et underskudd på 10 prosent av bruttonasjonalproduktet, kan man ikke late som om alt er bra, sier økonomen Murat Ucer i GlobalSource Partners til Financial Times.

Regjeringen sier inflasjonen vil reduseres kraftig i løpet av året, men eksperter i blant annet Citigroup og Goldman Sachs stiller seg tvilende til om regjeringen klarer å få det til.

Kritikk

Det internasjonale pengefondet (IMF) kritiserte i høst Tyrkia og skrev i en rapport at sentralbanken ikke har klart å vise at den kan sørge for økonomisk stabilitet.

Enkelte observatører tror imidlertid Tyrkia kommer til å klare å styre unna en økonomisk kollaps i år. Selv om EUs krise trolig vil påvirke den tyrkiske eksporten, ser samtidig landet hele tiden etter nye markeder i Midtøsten og Afrika for å få avsetning på sine industriprodukter.

- Reflekterer ikke

Landets turistnæring er imidlertid sårbar for en opptrapping av konflikten mellom myndighetene og kurdiske geriljagrupper, som tidligere har gjennomført bombeangrep mot turistbyer.

Hittil ser ikke krisen i Europa ut til å bekymre den tyrkiske befolkningen stort.

— For å kunne måle dette trenger vi noe tid. Og jeg tror ikke tyrkerne ennå reflekterer stort over krisen i Europa, sier professor Ozer Sencar i meningsmålingsinstituttet MetroPOLL til AFP. (©NTB)