En parlamentariker har fått besøk av en mann i brudekjole, flankert av to andre i stripete fangedrakter. Mannen i den hvite kjolen sier at han har kledd seg slik fordi han vil stå for en vakker protest — ikke noe voldelig og brutalt.

Men ikke alle «escraches», egentlig argentinsk slang for fordømmelse, arter seg slik. De siste ukene har aksjonister begynt å klistre opp plakater og rope slagord ved dørene til en rekke spanske politikere i protest mot at folk som ikke kan betjene boliglånene sine, blir kastet ut.

Boblen som sprakk

I 2008 sprakk boligboblen i Spania, og landet ble kastet ut i økonomiske nedgangstider. Siden da har spanske domstoler fullbyrdet over en kvart million utkastelser. Bare i fjor ble flere enn 75.000 familier tvunget ut av sine hjem.

Spanias statsminister, Mariano Rajoy, er rasende over at hans partifeller i det konservative Folkepartiet (PP) nå får den politiske regningen på døren.

— Vi har alle rett til å slåss for våre politiske synspunkter, men dette er udemokratiske metoder, sier han.

Grasrotbevegelsen Plattform for gjeldsofre (PAH) klager på sin side over manglende politisk vilje til å hjelpe svaktstilte samfunnsborgere.

— Politikerne ønsker ikke å endre loven om boliglån, de kriminaliserer oss og kaller oss terrorister, sier PAH-advokaten Manuel San Pastor.

Folkeinitiativ

Bevegelsen har overtalt nasjonalforsamlingen i Madrid til å diskutere et «folkeinitiativ» som blant annet skal gjøre det lettere å kvitte seg med gjeld hvis man må forlate sitt hjem. De folkevalgte tar opp saken etter at 1,5 millioner spanjoler ba om de i et opprop på internett.

Men samtidig truer innenriksminister Jorge Fernández Diaz med at folk som deltar i «escrahe»-aksjoner vil bli pågrepet og straffet. Dette har i sin tur utløst negative reaksjoner fra politiets fagorganisasjoner.

Andre medlemmer har sammenlignet aksjonistenes metoder med terroren som den baskiske separatistorganisasjonen ETA sto bak i Spania, inntil den la ned våpnene i 2010. Dermed blir ordbruken enda hardere, og håpet om en minnelig løsning på striden svinner.