Rekordlav eurokurs og prisfall på boliger i Sør-Europa og Spania spesielt, har gjort det ekstra gunstig for nordmenn som vil handle feriebolig i utlandet.

Den dårlige norske sommeren har heller ikke lagt noen demper på kjøpelysten.

— Fra påske tok det litt av her i Marbella og Elviria-området. Nå jobber vi også i helgene og har måttet ansette flere folk, sier eiendomsmegler Heidi Bråteng i meglerfirmaet Segarra & Bråteng.

Hun har mer enn 20 års erfaring med å selge boliger til nordmenn.

Kommer tilbake for å kjøpe

— Det er mange som nå sier til meg at de vil selge hytta i Norge og heller kjøpe hus i Spania, sier Bråteng.

De fleste norske boligkjøperne kommer med et budsjett på 2 - 2,5 millioner kroner, men Bråteng forteller at mange velger å gå litt opp i pris, til over 3 millioner kroner, for å få enda bedre beliggenhet, størrelse og standard. Da er det flere som heller vurderer å selge hytta i Norge for å finansiere dette, forteller hun.

— De beste adressene har falt mindre i pris, men mange eiendommer som nordmenn nå kjøper, har gått ned 35-40 prosent i pris, sier Bråteng.

Hun forteller at de samme nordmennene som var i Spania for å snuse på markedet i fjor, men som syntes det fremdeles var litt for dyrt, er tilbake i år for å kjøpe.

- Ekstremt aktiv høst

Daglig leder i Norsk Megling, Agnar D. Carlsen, sier de aldri har jobbet så mye som nå.

- Vi ser for oss en ekstremt aktiv høst. Mange av våre meglere har fullbookede visninger i september, og oktober begynner å fylle seg opp, sier Carlsen.

Interessen er som alltid størst i Spania, på Costa Blanca, Costa del Sol, Mallorca og Kanariøyene. Lav eurokurs og dårlige norske sommere øker kjøpslysten.

— Etter sommeren i fjor merket vi at været spilte en rolle for at nordmenn ville kjøpe i utlandet, men i år har det bare eksplodert. I Spania har vi nå hatt 4-5 salg pr. uke mot halvparten i fjor, sier Carlsen.

Selger hytta i Norge

I likhet med Bråteng sier han at mange av kjøperne nå finansierer ferieboligkjøpet i utlandet ved å selge hytta i Norge, og at de handler raskere enn før.

— Det er mange som er nede og titter på markedet nå, og mange handler raskere, men vi anbefaler at man bruker litt tid. For mange er det en prosess som tar 2-3 år. Vi anbefaler å dra ned til området man er interessert i og leie et år eller to for å bli kjent før man kjøper, sier Carlsen.

Og - det er lurt å sjekke skattemessige konsekvenser ved å eie bolig i utlandet, i tillegg til å sjekke arveregler. Dette varierer fra land til land. Lokal eiendomsskatt kan variere, det samme kan avgifter ved kjøp av brukte boliger.

— Man må være klar over at man må betale skatt av gevinst hvis man selger boligen igjen. Skatteprosenten varierer fra land til land. Når det gjelder kostander ved å eie, kan man som tommelfingerregel regne med 1-1,5 prosent av kjøpesummen pr. år i skatter, avgifter, strøm, forsikring, vedlikeholdsutgifter og lignende, sier Carlsen.

Se egen fakta om skatter og avgifter til høyre.

- Prisene vil fortsette ned

Økonom Kjell Senneset i Prognosesenteret advarer mot å tro at det å gå inn i ferieboligmarkedet i Sør-Europa nå nødvendigvis er en god investering.

— Prisene vil nok falle også gjennom 2013 og 2014, så det vil ta lang tid før man får penger igjen for kjøpet, hvis det er investering man er ute etter. Hvis hovedmotivet er å ha en feriebolig i utlandet, er det bare å hive seg på nå, sier Senneset.

Han sier det ikke er urimelig at flere og flere vil komme til å selge hytta i Norge for å finanseriere ferieboligkjøp i utlandet.

— I og med at prisene i utlandet bare faller, og kronekursen gjør kjøpene rimeligere, blir prisforskjellene mellom norske hytter og ferieboliger i utlandet bare større, der norske hytter er dyrere. Det vil i størst grad konkurrere med fjellhyttemarkedet. Sjønære hytter er såpass dyre at det er aktuelt kun for få, sier Senneset.

Han tror utenlandsmarkedet vil ta en større andel av ferieboligmarkedet fremover.

— Men det tar lang tid før flertallet vil velge utenlandsbolig, sier han.

Sjekkliste

Advokat Terje Hensrud i advokatfirmaet Forsberg DA har jobbet med kontrakstrett og salg av eiendom i utlandet i mange år. Han er medforfatter av Boken «Flytte til Spania».

Firmaet har merket flere henvendelser enn vanlig siden februar i år, i forbindelse med bistand ved kjøp av bolig i utlandet. Han har følgende råd til nordmenn som nå vurderer kjøp i utlandet:

— Bli kjent i området. Lei gjerne litt før kjøp.

— Finn en uavhengig advokat som bistår kjøper. Ofte har selger eller megler en advokat, men disse er som regel knyttet til selger og følger deres interesser.

— Pass på at det er hjemmelshaver som selger eiendommen.

— Sjekk reguleringsplaner. Hvis det er en park foran eiendommen, sjekk at det ikke bygges høyhus her for eksempel.

— Sjekk at det er bostedsattest på eiendommen. Vi har vært borti tilfeller der det faktisk ikke er lov til å bo på kjøpt eiendom, selv om bygget har stått i 15 år.

— Sjekk skatteavtaler med landet man kjøper i. Her har det vært endel endringer i det siste.

Se mer om skatteendringer i Spania i Reis og Bolig i Utlandet.

Sjekk skatteavtaler med enkeltland hos Finansdepartementet.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook