Europeiske ledere bør først som sist forberede seg på et sammenbrudd i eurosonen, mener Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja. Finland har alt utarbeidet en beredskapsplan for en slik mulighet, sier Tuomioja til den britiske avisen Daily Telegraph fredag.

— Det er ikke alle i Finland som ønsker dette, og det er heller ikke regjeringens ønske. Men vi må være forberedt, sier han.

- Kan styrke EU

Timo Soini, som er leder for det svært EU-kritiske partiet Sannfinländarna, er knallhard i sin dom over den europeiske fellesvalutaen.

— Det fins ingen regler for hvordan man kan forlate euroen, men det er bare et tidsspørsmål. Enten sør eller nord vil bryte ut, for denne valuta-tvangstrøyen skaper elendighet for millioner og ødelegger Europas framtid, sier Soini.

— Den er en total katastrofe. Vi kommer til å gå tom for penger slik vi nå holder på. Men ingen i Europa vil være den første til å forlate euroen og ta all skylden, sier han.

Bare fire land i eurosonen nyter fortsatt godt av kredittvurderingsbyråenes høyeste rating, og Finland er blant dem.

Utenriksminister Tuomioja tror EU kan komme styrket ut av et sammenbrudd i eurosonen.

— Det er ikke alle i Finland som ønsker dette, og det er heller ikke regjeringens ønske. Men vi må være forberedt. Et sammenbrudd i eurosonen vil ikke innebære slutten for EU. Det kan få EU til å fungere bedre, sier han.

Krever mer av Hellas

Finland har tidligere uttrykt stor skepsis til å utbetale ytterligere lån til Hellas og Spania. De mener landene må gjennomføre enda kraftigere innstramninger enn det de allerede har gått med på.

En delegasjon fra EU-kommisjonen, ECB (Den europeiske sentralbanken) og IMF (det internasjonale pengefondet) arbeider for tiden med å granske grekerne for å se om arbeidet med å kutte i offentlige budsjetter og rydde opp i skattesystemet går etter planen.

De skal rapportere tilbake i oktober og dette kan skape nytt bråk blant eurolandene. Tidligere denne uken ble det kjent at den greske regjeringen vil be om å få to ekstra år til å gjennomføre innstramningene. Det falt ikke i god jord verken i finansmarkedene eller i mange euroland, som Finland.

- Det er opp til grekerne om de ønsker å bli i euroen. Vi kan ikke tvinge dem ut. Vi kan stanse lånene og det ville føre til en konkurs. Så kan vi spekulere i om det ville føre til at de forlater euroen, sier Tuomioja.

Tyskerne er lei

Hellas' statsminister Antonis Samaras skal i neste uke møter Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande i Berlin. Grekerne ønsker mer tid og rom til de omfattende sparetilakene. Men de andre landene i eurosonen begynner å miste tålmodigheten.

Stadig flere krever at grekerne nå beviser at de vil holde løftene om kutt og sparing. Spesielt i Tyskland begynner tålmodigheten å bli tynnslitt. Tyske ledere har utelukket nye lån til Aten, og stadig flere tyske politikere snakker om muligheten for en gresk utgang av eurosonen.

Tysklands statsminister Angela Merkel skapte optimisme i finansmarkende da hun torsdag på ny forsikret investorene om at hun akter å redde eurosonen.

Merkel uttrykte sin støtte til Den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghis løfte om å gjøre alt som trengs for å støtte euroen. Hun økte samtidig presse på sine europeiske partnere om å få fortgang i prosessen med å skape en felles økonomisk politikk i Europa.

Går dårligere enn ventet

Hellas har lovet de internasjonale långiverne budsjettkutt tilsvarende 5 prosent av landets bruttonasjonalprodukt innen utgangen av 2014 mot å få milliardhjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet. Det er snakk om kutt tilsvarende nesten 85 milliarder kroner.

Men nye tall viser at landets økonomi går enda dårligere enn fryktet. I andre kvartal i år krympet gresk økonomi med over 6 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. For året som helhet venter ekspertene en nedgang på rundt 7 prosent. Nedgangen innebærer at det blir enda vanskeligere for den greske regjeringen å holde løftene sine. De må gjennomføre enda mer drastiske budsjettkutt mens skatteinngangen faller, arbeidsledigheten stiger måned for måned og antallet konkurser er økende.

Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja mener det bare er et spørsmål om tid før euroen bryter sammen.
Scanpix