— Vi kommer til å stå på egne bein. Vi kommer til lykkes, sa den greske statsministeren til pressen etter et møte med Merkel i Berlin fredag.

Merkel understreket at hun ønsker at Hellas skal forbli en del av eurosonen, og sa at euroen er «mye mer enn en valuta. Det en idé». Men advarselen var også klar:

- Jeg har gjort det klart at forpliktelsene som er inngått, må gjennomføres, sa hun.

Samaras hadde som ventet med seg et ønske om mer tid på å oppfylle kravene som følger krisehjelpen til landet, men hva utålmodige tyskere svarer på det, er uklart.

— Vi vil ikke ha mer bistand, men vi trenger pusterom, sa Samaras.

- Leverer

Samaras mener ekspertene fra EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet kommer til å konkludere med at Aten viser resultater.

Skal Hellas ha håp om å få utbetalt flere midler fra den vedtatte krisepakken, er de avhengige av en slik konklusjon.

Samaras vet han trenger støtte fra Merkel og lover å gjennomføre alle nødvendige nedskjæringer og kutt. Til den franske avisen Le Monde sier han at Hellas også kommer til å gjennomføre omfattende privatiseringstiltak «som kommer til å være mye større enn ventet».

Grexit

Tålmodigheten med grekerne er i ferd med å ta slutt i Tyskland, og ønsket om mer tid til å gjennomføre reformene har møtt liten forståelse blant flere tyske politikere.

Mange av uttalelsene rundt en såkalt grexit, en gresk sorti fra eurosamarbeidet, kommer nettopp fra Tyskland. Det er uttalelser Samaras har sett seg lei på, og oppfordringen etter Berlin-besøket var klar:

Atens troverdighet blir skadelidende når «en politiker fra et annet land, uansett hvilket, kunngjør at Hellas kommer til å gå tilbake til drakmer», sa han.

— Denne kakofonien i nyhetene gir deg en følelse av at du kjemper forgjeves, sa han mens Merkel ifølge nyhetsbyrået DPA ba tyske politikere anta en mer konstruktiv holdning overfor Hellas.

Forpliktelser

Etter møtet med Merkel setter Samaras kursen mot Paris for å møte Hollande lørdag, og det er en europeisk leder Samaras nok håper å finne enda mer sympati hos.

Hollande krever også nedskjæringer og sparing i Hellas, men understreket behovet for vekstskapende tiltak i det kriserammede landet.

Hollande sa etter møtet med Merkel torsdag at han vil at Hellas blir værende i eurosonen, men at det er opp til Hellas å gjøre den innsatsen som er nødvendig for at så skal skje.

Merkel understreket etter møtet med Samaras at hun og Hollande har felles tilnærming til problemene knyttet til Hellas.