ESB-sjefen Mario Draghi sier han vil gjøre alt han kan for å hindre at eurosonen bryter sammen.

— Innenfor vårt mandat er ESB klar til å gjøre det som er nødvendig for å opprettholde euroen. Og tro meg, det vil være nok, sa han under en næringslivskonferanse som arrangeres i forbindelse med sommer-OL i London.

Nyheten førte til børshopp i hele Europa. Italienske aksjer steg med mer enn 4 prosent.

Han sa også at ESBs mandat inkluderer å kjempe mot unaturlig høye lånekostnader for enkelte stater.Renten på italienske og spanske statslån, som har vært rekordhøye den siste uken, falt kraftig. Renten på tiårige spansk statsgjeld (statsobligasjoner) falt til under 7 prosent.

Draghis uttalelser vakte oppsikt i finansmarkedene ettersom de kan tolkes slik at sentralbanken kan være villige til å ta i bruk nye virkemidler for å berolige markedene.

Det har tidligere vært spekulasjoner om ESB snart vil kjøpe opp mer statsgjeld fra gjeldstyngde land i Europa.

Flere analytikere ser ESB som eneste redning for den kriserammede eurosonen. Euroen steg også i verdi etter kommentarene.

Amerikansk bank: Hellas forlater eurosonen

Sjansen for at Hellas forlater eurosonen innen halvannet år har økt til 90 prosent, hevder finanskonsernet Citigroup.

Hellas kommer mest sannsynlig til å forlate eurosonen i løpet av de neste to eller tre kvartalene, ifølge rapporten som det amerikanske finanskonsernet har laget.

Citi forventer også at både Spania og Italia må be om redningspakker fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Dette er krisehjelp som kommer på toppen av kriselånet på inntil 100 milliarder euro (740 mrd. kr) som den spanske regjeringen har fått tilsagn om i kriselån til vaklende banker.

Citis analytikere har tidligere anslått at sjansen for at Hellas bryter med euroen ligger på 50-75 prosent.

- Vi ser fortsatt mørkt på eurokrisen, skriver bankens økonomer i rapporten.

Banken mener flere europeiske land kommer til å få sin kredittverdighet nedgradert av de internasjonale kredittvurderingsbyråer de neste månedene.

Det amerikanske ratingbyrået Moody’s senker utsiktene for 17 tyske banker fra stabilt til negativt. De fleste av er statlige regionbanker.

For et par dager siden varslet Moody’s at også den tyske statens risikerer å miste sin toppkarakter AAA på grunn utviklingen i eurokrisen.