Du trenger absolutt ikke å være millionær for å eie en egen øy. De billigste øyene kan bli din for bare 300000 norske kroner, men da kan du heller ikke forvent deg hvite strender og palmer fulle av kokosnøtter.

– De dårlige økonomiske tidene har delt markedet i to. De virkelig fine øyene stiger i verdi, mens øyer for de litt mer eventyrlystne, de som er ubebodd og er langt unna et sykehus, faller i verdi. Det sier Farhad Vlaid, øy-megler i selskapet Vladi Privat Islands, til den amerikanske tv-stasjonen CNBC.

Flere røverkjøp

Det er stadig flere som ønsker å selge sine øyer, og færre som ønsker å kjøpe. Da raser prisene. Prisfallene varierer fra 20 til 80 prosent, og det finnes flere titals øyer som kan bli din for under 1,2 millioner kroner.

Eksemplene på øy-røverkjøp er mange. Puangiangi Island utenfor kysten av New Zealand er en øy på 620 mål og var lagt ut for salg med en prislapp på cirka 24 millioner kroner. Den ble nylig solgt for bare 4,8 millioner. Øyen Buenavista i Panama har 200 meter med sandstrand, og selger ønsket i utgangspunktet 18 millioner kroner for å selge. Kjøper betalte kun 4,5 millioner.

Også i Norge finnes det øyer til salgs. Laksøya sør for Bodø er ute på markedet til 2.7 millioner kroner. Annonsen kan du ta en titt på her.

Billige øyer til salgs i Hellas

Årsaken til at markedet for private øyer krymper er dårlige tider i den globale økonomien. Etter at superstjerner som Richard Branson, Johnny Depp og Celine Dion gjorde øy-kjøp populært blant de nyrike steg prisene kraftig. Men nå som de økonomiske utsiktene ser mørkere ut har markedet nærmest kollapset.

Hellas er et av landene som oppsumerer tilstanden i markedet for private øyer. De svært vanskelige forholdene i økonomien har ført til at flere øyer i Hellas nå ligger ute til billigsalg.

Chris Krolow, en eiendomsmegler hos selskapet Private Islands Inc, har flere greske øyer han forsøker å få solgt. Et av salgsobjektene er en øygruppe bestående av fem øyer til en samlet pris på litt over 35 millioner kroner.

– Har du nok penger kan du kjøpe hele øygruppen. Det er først når du har din egen øygruppe at du virkelig kan kalle deg rik, sier Krolow.