Oljefondet er i skrivende stund verdt cirka 3290 milliarder kroner, ifølge nbim.no.

Det er rent formelt The Crown Estate som er Oljefondets (Statens pensjonsfond utland) eiendomspartner i London, og de to eier fra før av den mest attraktive delen av Regent Street.

Dette er en av Europas mest attraktive handlegater, både for butikker, kunder, og ikke minst, gårdeiere.

Partnerskapet, som kalles Regent street partnership, har brukt 50 millioner pund, tilsvarende 460 millioner kroner, på å overta som hovedleietager (head lessee) for adressen Regent street 200-206, melder Crown Estate.

Dette firmaet leier så ut bygården til flere leietagere. Den største leietageren er det 128 år gamle britiske motehuset Jaeger, som har sin «flaggskipbutikk» i bygården, som dermed har fått navnet Jaeger House.

Kan kjøpe eiendom for 300 mrd.

Partnerskapet mellom Crown Estate og Oljefondet startet i 2010, da 4,2 milliarder norske oljekroner ble brukt til å kjøpe 25 prosent av Dronningens eiendomsportefølje i denne delen av London.

Rent formelt tilhører The Crown Estate den regjerende monarken, selv om denne ikke har noen innflytelse over drift eller eventuelle kjøp og salg av eiendommer. Overskuddet fra eiendommene, i 2010 tilsvarende to milliarder kroner, går inn i den britiske statskassen.

Oljefondet har det siste året kjøpt enda mer eiendom i London og Paris.

Finansdepartementet har gitt Oljefondet mandat til å ha eiendom som 5 prosent av porteføljen. Det betyr at fondet kan ha eiendom for drøyt 150 milliarder kroner.

Men etter hvert som mer oljepenger kommer inn i fondet, vil dette beløpet øke.

Hvis man antar at investeringene i London og Paris summerer seg til omtrent 10 milliarder kroner, har man så langt brukt 0,3 prosent av fondet på eiendom.

I tillegg kan fondet belåne sine eiendomsinvesteringer med 50 prosent, slik at investeringsmusklene kan dobles.

92 millioner kroner dyrere

Bygården består av 2700 kvadratmeter butikklokale og 1800 kvadratmeter kontorlokaler.

Selgeren av hovedleietageravtalen er den tyske eiendomsgiganten IVG Immobilien. IVG kjøpte ifølge PropertyEU.info denne avtalen for 40 millioner pund for mindre enn 18 måneder siden.

Verdien har altså steget med 10 millioner pund (92 millioner kroner) på halvannet år, til IVG solgte til Oljefondet og Dronningen.

Aftenposten.no kjenner ikke til om IVG har brukt penger på å heve verdien av bygården.

I skrivende stund er Oljefondet verdt 3389 milliarder kroner, 99 milliarder mer enn da artikkelen ble påbegynt.