GooPhone i5 skal allerede være på vei til kinesiske mobilbutikker og produsenten truer med å saksøke Apple for brudd på deres patentrettigheter, når de eventuelt lanserer sin iPhone 5 i Kina, skriver Huffington Post.

I august presenterte nettstedet GizChine GooPhones Android-baserte i5-telefon. Designen er basert på de angivelige lekkede bildene av den kommende nye iPhonen som har sirkulert på nettet en stund.

Helt lik

Bortsett fra at den har en skjerm på 3,5 tommer, og den nye iPhonene i følge ryktene skal få en på 4 tommer, er den nesten identisk.

GooPhones telefon skal ha en kraftig quad-core-prosessor på 1,4 GHz, 8 megapiksel kamera og et skrivebord som ser ut som startsiden på en iPhone.

I stedet for det velkjente eplet i Apples-logo har GooPhone lagt på et ikon som ser ut som en humle. Prisen skal ligge på rundt 300 dollar, noe som skulle tilsvare rundt 1750 kroner.Dette skal ikke være første gang GooPhone lager kopier av populære mobiltelefoner. De skal også ha laget kopier av Samsungs populære Galaxy S3, HTC One S og Apples iPhone 4, skriver Wired.

Frykter patentutvanning

Eksperter på patenrettigheter frykter at det faktisk kan være mulig for en produsent å utelukke eller saksøke eierne av originalproduktet på denne måten, da patentsystemet i Kina er bygget opp etter «førstemann til mølla»-prinsippet

— Det er svært uheldig og et lands patentsystem tillater denne typen handlinger, sier Robin Feldman som er jusprofessor ved UC Hastings og forfatter av boken «Rethinking Patent Rights», til Wired.EU advarer også i en fersk rapport nettopp mot fenomenet «patentkapring».

Mange rykter

I forkant av onsdagens lansering hos Apple har ryktene om hva som skal lanseres vært mange. De aller fleste går ut på at vi skal få se både en mindre iPadog den neste versjonen av iPhone.

LES OGSÅ:Flere bekrefter iPhone-lansering (hos Mobili.no)

I forkant av disse arrangementene er Apple svært så hemmelighetsfulle og tyste. Det fører også til en enorm rykteflom. Menge av «ryktene», spesielt rundt iPhone og iPad, består av rene Photoshop-jobber.

Mens noen nøyer seg med å legge et iPhone 4-bilde inn i redigeringsprogrammet sitt og strekke skjermen, gjør andre seg en hel del mer flid for å kaste bensin på spekulasjonsbålet.Nylig dukket det opp en video (se videovinduet til venstre) som utgir seg for å være en presentasjon av det som skal være «iPhone 5».Ta det med et spadetak salt og vent til onsdag, da får vi sannsynligvis fasiten.