Wikestad, som også er styreleder i Luftfartens funksjonærforening (FFF), sier til NTB at han ikke aner om det har meldt seg kjøpere som er interessert i å overta SAS Ground Handling.

Ground Handling er SAS-konsernets selskap for tjenester på bakken. Selskapet er blant enhetene som SAS-ledelsen har blinket ut for salg for å bedre likviditeten.

— Konsernledelsen har ikke informert om salgsprosessen. Vi venter fortsatt på informasjon om dette, sier Wikestad.

- Ingen samordning

Wikestad sier det verken har vært kontakt eller samordningsmøter mellom SAS personalklubb og andre fagforeninger i SAS-systemet etter at konsernledelsen presenterte spareplanen mandag.

— Men vi har fanget opp at situasjon er spent etter at danske piloter ifølge meldinger i mediene vil nekte å skrive under på spareplanen, sier han. Han sier SAS personalklubb fastholder at medlemmene ikke har en eneste krone å gi fra seg.

— Vi er helt nede på grunnfjellet etter å ha avstått fra lønnsvekst i flere år. Samtidig har vi effektivisert, rasjonalisert og økt produktiviteten. Det er ikke bakkepersonalet som skaper problemer for SAS, sier Wikestad.

Jens Lippestad, leder for norske SAS-flygeres forening, sier til NTB at situasjonen er krevende.

— Vi jobber døgnet rundt for et godt utfall i denne saken, og jeg er optimist, sier han.

Skal forhandle

Paraplyorganisasjonen Unionen, som både organiserer bakkepersonell og kabinpersonell i Sverige, er innkalt til forhandlinger torsdag, melder TT.

Av Unionens nærmere 2.000 medlemmer som jobber i SAS, er knapt 600 kabinansatte mens resten stort sett er bakkepersonell.

Unionens pressesjef Louise Gerdemo Holmgren beskriver kravene fra SAS-ledelsen så langt som «mer arbeide for mindre betaling». Hun er kritisk til konsernledelsens opptreden.

— Så langt er sparepakken framstilt som et diktat. Det er vi kritiske til. Vi har et system i det svenske arbeidsmarkedet der vi forhandler om arbeidsvilkår, sier hun

Gerdemo sier at Unionen forutsetter at det blir seriøse forhandlinger med mulighet til å gå i dybden under gjennomgangen av punktene i avtalen.

Aksjen falt.

SAS-ledelsens mål er at fagforeningene innen søndag skal ha tatt stilling til spareplanen, som innebærer at selskapet skal kutte kostnader tilsvarende 3 milliarder kroner og bedre likviditeten for tilsvarende beløp, blant annet gjennom salg av Widerøe og SAS Ground Holdning.

Da planen ble presentert mandag, fikk SAS-aksjen et løft på børsen. Men onsdag ved lunsjtid falt den, både på Stockholm-børsen så vel som på børsene i Oslo og København, med henholdsvis 1,65, 4,72 og 7,25 prosent.