Den greske hovedstaden er i høy beredskap før Tysklands kansler Angela Merkel ankommer tirsdag ettermiddag klokken 13.30 lokal tid, det vil si 12.30 norsk tid, skriver den greske avisen Kathimerini.

Merkel skal møte statsminister Antonis Samaras for politiske samtaler, men det én dag lange besøket har skapt voldsomme reaksjoner i Hellas.

Mer enn 7000 politifolk er i gatene i den største sikkerhetsoperasjonen siden USAs president Bill Clinton besøkte landet i 1999. Det har blitt innført forbud mot å demonstrere inne i byens sentrum fra klokken 09.00 til 22.00 tirsdag.

Skarpskyttere og barrikader

De to største fagforeningene i Hellas, GSEE og ADEDY, har likevel varslet store demonstrasjoner rett utenfor politiets sperringer. Deres medlemmer vil også streike fra 12 til 15 i ettermiddag.

Kollektivtransporten blir også rammet. Det går ingen busser mellom 11.00 og 16.00. I tillegg blir seks metrostasjoner stengt fra klokken 10.00.

Det er forbudt å parkere ved den tyske ambassaden og barrikader er satt opp rundt nasjonalforsamlingen. Skarpskyttere vil bli plassert rundt hotellet der den tyske delegasjonen skal oppholde seg.

Vil kutte mindre

Bakgrunnen for det hele er gjeldskrisen og forhandlingene om kriselån til Hellas. Den såkalte troikaen som består av EU, IMF (det internasjonale pengefondet) og ESB (den europeiske sentralbanken) har stilt strenge krav til grekerne som de må gjennomføre for å få utbetalt kriselån.

Hellas er innvilget et kriselån på 130 milliarder euro, men får ikke noen ny utbetaling før spareplanen er godkjent av troikaen. Greske myndigheter har advart om at statskassen går tom innen utgangen av november, men foreløpig har ikke det fått EU til å mildne i sine krav.

Kravene om kutt i offentlige budsjetter og innstramninger pensjoner og offentlige lønninger, har fått grekerne til å rase. Mange mener kravene er altfor strenge, de ber om mer tid og mindre krav til å kutte. Økonomien i Hellas er ventet å ha en negativ utvikling for sjette år på rad i 2013.

— Positivt besøk

Merkel har blitt symbolet på sparekravene for mange grekere. Fordi hun som leder av Tyskland har stått i spissen for de strenge kravene som er rettet mot Hellas i forbindelse med kriselånene, har hun også blitt gjenstand for sinne og frustrasjon i den greske befolkning. Blant annet har bildet av henne blitt manipulert til å se ut som en Nazi-leder i greske aviser og demonstranter har kledd seg ut som Merkel med Adolf Hitler ved sin side.

Det er Tyskland som betaler mest inn til EUs krisefond og ofte de som stiller de strengeste kravene til at landene skal drive sunn økonomisk politikk.

- Tyskland gjør alt vi kan for å hjelpe Hellas på denne vanskelige veien. Kansleren er ikke troikaen, sa Tysklands finansminister Wolfgang Schaeuble på en pressekonferanse mandag.

EUs finansministre møttes mandag og ga grekerne mye ros for spareplanen regjeringen vedtok i september og som nå behandles av troikaen.

- Jeg er imponert over den greske regjeringen og dens vilje til å iverksette tiltak for å etterkomme våre ønsker, sa lederen for finansministergruppen, Jean-Claude Juncker mandag kveld.

EUs finansministre har likevel en liste over 89 punkter som grekerne må oppfylle før et toppmøte 18.-19. oktober, skriver blant andre Bloomberg.

Statsminister Samaras har forsøkt å overbevise sine landsmenn om at Merkels besøk er positivt for landet. Han får støtte fra en rekke andre politikere som legger vekt på at Merkels tilstedeværelse er en utmerket mulighet til å fremme politiske løsninger på gjeldsproblemene.

Men så langt er ikke folket i gatene overbevist.