Nå er det slutt på usynlig snoking

Har du lurt på hvem som sjekker inntekten din? I morgen kommer skattelistene, og i år lar skatteetaten deg følge med på hvem som kikker deg i kortene.

Publisert Publisert

SJEKKER IKKE: - Skatt og inntekt er en privatsak. Jeg syns ikke noe om at folk snoker, sier Kjell Aasen (64). Han er pensjonist og var innom skattekontoret onsdag for å forhøre seg om mulige endringer i trygdeavgift og særtrekk for uførhet. Foto: Vegar Valde

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Jeg syns skatt er en privatsak, men jeg forstår at for mange er det et spørsmål på liv og død å vite hva naboen tjener, sier Kjell Aasen.

Gårsdagen markerte sluttstreken for skatteoppgjøret hos skatteetaten, og i morgen blir listene over hvor mye alle skattytere har bidratt med offentliggjort.

Helt nytt i årets oppgjør er at regjeringen har bestemt at søk i skattelistene skal loggføres. Nå vil du kunne få opp en oversikt over alle som har hentet informasjon om deg fra databasen.

— Jeg kommer nok heller ikke til å sjekke hvem som har søkt meg opp, sier Aasen.

Han mener myndighetene er bakstreverske og skaper et mistenkeliggjørende system med årets nyordning.

Sjekk hvem som har sjekket

Personene som har kikket på deg i skattelistene vil være oppført med fullt navn, fødselsår, postnummer og sted, og det vil også være oppført nøyaktig når de hentet frem informasjonen om deg.

— Men du blir ikke varslet om at noen har søkt på deg. Du må selv logge deg inn på skatteetaten.no for å se om og eventuelt hvem som har søkt på deg i skattelistene, sier Arne Lutro, underdirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Skatt Vest.

Begrensningen på hvor mange man skal kunne sjekke skattedetaljene til er som tidligere satt til 500 unike søk pr. måned. Aldersgrensen for å få søke i skattelistene er fra i år av satt til 16 år, mens skattelistene inkluderer info om alle skattytere over 18 år.

Fra og med 2011 har pressen ikke kunnet presentere søkbare skattelister, slik normen var i årene før. Det gis imidlertid fortsatt tillatelse til å bruke skattelistene til journalistiske formål, blant annet til å presentere topplister fra ulike områder og arbeidssektorer.

Dette viser skattelistene

Når man i morgen logger seg inn på etatens sider, vil man finne informasjon om egen og andres nettoinntekt, skatt og nettoformue.

Om du føler du har en lavere inntekt på skattelistene enn det virkeligheten skulle tilsi, kommer det av at blant annet minstefradrag og eventuelle rentefradrag er trukket fra inntekten.

Selv om inntekten er regnet netto er ikke særfradrag inkludert. Dette fører til at man også kan ende opp med å skatte fra en lavere inntekt enn det man står oppført med i listene.

Ulike situasjoner som gir rett på særfradrag inkluderer - men er ikke begrenset til - uførhet, pengegaver til frivillige organisasjoner og tros- og livssynssamfunn, sparing i BSU og pendlerutgifter.

Skattelistene som i morgen blir presentert vil ligge ute i et år, til de blir erstattet av oppgjøret fra det ferskeste inntektsåret. Listene inkluderer ikke informasjon om personer uten fast bopel, avdøde personer eller personer med hemmelig adresse.

Færre søk etter innlogging

Skatteetaten forventer stor pågang på sidene etter offentliggjøring fredag, og har opplevd en jevn vekst i antall søk etter at muren rundt listene kom opp.

— Da nettavisene i 2011 ikke lenger fikk publisere skattelister, logget drøyt 700.000 personer seg inn på skatteetaten.no og gjennomførte til sammen 13 millioner søk. De to siste årene har imidlertid tallene gjort et byks til 900.000 besøk i året. I fjor ble det gjort drøyt 16,5 millioner søk i skattelistene, sier Lutro i Skatt Vest.

For dem som ikke har tilgang til PC eller trenger hjelp til å logge inn, kan man også oppsøke skattekontorene for tilgang og hjelp. Det er ifølge Bjarte Jørgensen, underdirektør for veiledningsavdelingen hos Skatt Vest i Bergen, hvert år noen personer som møter opp på kontoret for veiledning. Han presiserer at det er en liten gruppe, men at de er ytterst velkommen i morgen.

— Vi viser gjerne hvordan man logger seg inn, men det er viktig at folk husker å ta med seg informasjonen de trenger for at vi skal kunne veilede dem på nettet.

Publisert