Vekterstreiken fortsetter

Partene i vekterstreiken satt sent søndag kveld fortsatt i møter hos Riksmekleren.

streik.jpg
  • NTB
  • Per Lindberg
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

En eventuell mekling starter først mandag morgen etter partene gikk fra hvernarde en halv time etter midnatt. Ytterligere 1.200 vektere tatt ut i streik, og flere flyplasser rammes av stengte sikkerhetskontroller.

Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service møttes hos riksmekler Kari Gjesteby klokken 20.00 søndag kveld. Etter drøyt to og en halv time kom Riksmekleren ut for å informere om at samtalene ville fortsette utover kvelden.

— Det som foregår, er sonderinger med sikte på å finne ut om det er grunnlag for en frivillig mekling. Vi kommer til å holde på litt lenger, og så er forhandlingsutvalgene innkalt mandag morgen, sa Gjesteby.

— Det blir ikke noen konklusjon i kveld, men vi håper vi kan sluttføre sonderingene mandag når vi får inn forhandlingsutvalgene, fortsatte hun.

Trappes opp

Streiken trappes som varslet opp med ytterligere 1.200 vektere mandag. Fra og med onsdag kan nye 439 vektere streike. På grunn av opptrappingen vil sikkerhetskontrollene ved flyplassene i Kristiansund, Alta og Sandnessjøen bli stengt mandag.

— Opptrappingen av streiken fortsetter som planlagt inntil vi har funnet en løsning, understreket riksmekler Gjesteby.

Hun ville ikke si så mye om stemningen i samtalene, men forteller at det er vilje til å finne en løsning.

— Men om vi greier det, tør jeg ikke å love, sa Gjesteby.

Medlemmene i forhandlingsutvalgene kommer fra hele landet, mange med fly. Tidspunktet for når utvalgene møtes, var søndag ikke klart.

Tusenvis i kø

Tusenvis av reisende er blitt rammet av streiken, og søndag sto mange i kø på flyplassene. Passasjerer som skulle fly fra Oslo Lufthavn Gardermoen, måtte vente i opptil to timer ved sikkerhetskontrollen fordi bemanningen er redusert med 50 prosent. Søndag kveld ble det meldt om normale tilstander igjen.

— Jeg vil rette en stor honnør til passasjerer som har ofret seg, og som bidrar til at det går så bra som det gjør ute på flyplassene. Dette er en vanskelig situasjon for de reisende og oss som flyr, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB.

Vil ha garantier

Nye garantier om vekternes lønn sammenlignet med gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er sentralt, ifølge leder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund, som organiserer vekterne.

— Det viktige er å få noen forpliktelser fra arbeidsgiversiden, og primært dreier det seg om garantibestemmelsen om at vekterne ikke skal ligge under 85 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, sa Hagensen tidligere søndag.

Da administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service gikk inn til Riksmekleren søndag kveld, sa han til TV 2 at han håpet på en løsning i løpet av kvelden.

Publisert
BT anbefaler

– De gamle er både eldst og best

Det er en sånn gamlis-konsert dette her, skriver en begeistret BT-anmelder etter Alison Krauss og Robert Plants…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Tre drept, tre kritisk skadet og flere sårede

  2. Samboerparet er endelig hjemme etter flykaos: – Den verste turen jeg har vært med på

  3. «Johnny Depp er bedre som skuespiller enn rockevokalist»

  4. Sjur (21) og kompisene kom tett på skytingen: – Mange tanker raste gjennom hodet

  5. – Et vemodig farvel til Norges mest dysfunksjonelle by

  6. «Vi har likt å spille for dere. Takk!»