Samsungs sterke mann er styreleder Lee Kun-hee. Han er også Sør-Koreas rikeste mann. Nå er han saksøkt av to søsken og kona til en nevø. I går startet rettssaken i Seoul.

Samsung har gått fra seier til seier de siste årene. Datterselskapet Samsung Electronics, som regnes som kronjuvelen, passerte i 2009 HP (Hewlett-Packard) og ble verdens største IT-selskap målt i omsetning.

Selskapet har også fintet ut Sony og andre japanske storheter innen TV og andre områder innen elektronikk.

Forbi Nokia og Apple

I løpet av de tre første månedene i år sikret Samsung seg nok en skalp. Nokia, som i 14 år har vært den suverent største mobilselgeren, ble passert av det hissige koreanske selskapet.

Det er Samsung og Apple som styrer mobilmarkedet nå, de har de mest suksessrike smarttelefonene. De siste statistikkene viser at Samsung er et hestehode foran Apple.

Begge selskapene er kjent for sine sterke personligheter. Apple har avdøde Steve Jobs, mens Samsung har familien Lee — anført av Lee Kun-hee (70).

Selv om han bare har en minoritetspost, så er det i realiteten Lee som kontrollerer Samsung-imperiet.

Han er Sør-Koreas desidert rikeste mann, viser oversikten fra magasinet Forbes. Han skal være god for rundt 60 milliarder kroner.

Men ikke alt er solskinn i familien Lee. En bitter krangel om Samsung-milliardene kaster en skygge over det suksessrike koreanske industrieventyret, som representerer 20 prosent av Sør-Koreas bruttonasjonalprodukt.

Det var kranglefantenes far Lee Byung-chull som startet Samsung i 1938, mens Korea ennå var en del av Japan.

Han bestemte før sin død i 1987 at det var Lee Kun-hee som skulle overta styringen av dynastiet. Det skal har falt den eldre broren Lee Maeng-Hee (80) tungt for brystet.

Nå mener eldstebroren at Lee Kun-hee har overtatt aksjer i selskaper som søsknene ikke visste om. Derfor har Maeng-hee, en søster og en kone av en avdød nevø krevd aksjer verdt 5-6 milliarder kroner. Men Kun-hee vil ikke gi dem en øre, og saken skal nå avgjøres i retten.

Maeng-Hee beskylder Kun-hee for å være både grådig og barnslig, mens Kun-Hee rasende skal ha replisert «Hvordan våger han å bruke mitt fornavn» — ifølge Financial Times.

Senioranalytiker Matt Walker i analyseselskapet Ovum tror familiefeiden kan være kritisk for Samsung.

- Selskaper som er drevet av innovasjon, slik Samsung er, har ikke råd til å bli satt tilbake gjennom denne typen turbulens, sier han til Bloomberg.com.

Korrupsjon og OL

Men det har vært turbulens rundt Lee Kun-hee også tidligere. Våren 2008 ble han dømt i en smøreskandale. Han skal ha bestukket dommere, politikere og andre innflytelsesrike personer. Han ble dømt til fengsel, men slapp raskt ut for å hjelpe Sør-Korea med å få OL - i kraft av sitt medlemskap i IOC. Han gikk den gang ut av styret i Samsung, men gjeninnsatte seg selv i 2010.

Lee Kun-hee har imidlertid vært en stor økonomisk suksess for Samsung, med sin tøffe lederstil. Hans nøkkel til suksess er å slå kloen i de beste hodene fra hele verden og hele tiden være i stand til å endre seg.

Han er kjent for sitater som «Endre alt, bortsett fra din kone og dine barn» og «Et geni kan brødfø millioner».

Men fortsatt er Samsung på mange måter et familieforetak. Flere av Kun-hees barn og søsken har toppstillinger i konsernet.

Kriger mot Apple i 30 rettssaler

Apple og Samsung er bitre fiender. De har det siste året anlagt 30 søksmål mot hverandre i 10 land.

Apple er rasende på Samsung og mener det koreanske selskapet har brutt Apples patenter og «stjålet» teknologien.

I forrige uke møttes toppsjefene i de to selskapene Choi Gee-sung og Tim Cook i en rettssal i San Francisco - etter at de ble innkalt av en dommer. Målet var å få dem til å røyke fredspipe, for å unngå å belaste rettssystemet med stadige søksmål.

Men forsøket lyktes ikke. Senest for halvannen uke siden gikk Apple til sak og krever at salget av nettbrettet Samsung Galaxy 10.1 stoppes i USA.

Apple og Samsung er de to som har overtatt hegemoniet innen mobiltelefoni, og også i stor grad innen nettbrett.

Apple var først med iPhone, en brukervennlig berøringsskjerm som revolusjonerte mobilbransjen og siden med nettbrettet iPad. Samsung er den som har lykkes best med å skape konkurrerende produkter som ligner på Apples. Spesielt Galaxy-serien har solgt godt.

I tredje kvartal i fjor ble det solgt flere Samsung smarttelefoner enn iPhone-telefoner. Men Apple gikk forbi igjen på slutten av året. De tre første månedene i år skal Samsung ha gått forbi igjen, viser tall fra Strategy Analytics.

Og Samsung kjører på med nye modeller. Tirsdag nådde den nyeste modellen Samsung Galaxy S3 butikkhyllene i 28 land i Europa og Midtøsten.

Hat og kjærlighet

Samtidig er de to selskapene avhengige av hverandre. iPhone og iPad er fulle av Samsung-komponenter. Og Apple er dermed en av Samsungs største kunder.

Det er derfor mange betegner forholdet mellom de to som et hat- og kjærlighetsforhold.